Esad: Erdoğan'ı ABD görevlendirdi

Beşar Esad, ABD, Fransa ve İngiltere'nin geçen ay Suriye'ye yaptığı saldırının ardından ilk kez konuştu

Esad: Erdoğan'ı ABD görevlendirdi

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Şam’ın Duma ilçesinde kimyasal silah kullanıldığı iddiasıyla ABD, Fransa ve İngiltere’nin geçen ay Suriye’ye yaptığı saldırının ardından ilk kez konuştu. İddiaları ‘saçmalık’ olarak nitelendiren Esad 2013’ten beri ülkesinde kimyasal silah cephanesinin olmadığını söyledi.

Yunanistan’ın Katimerini gazetesine röportaj veren Esad, ülkesinin 2013’ten beri kimyasal cephaneye sahip olmadığını söylerken, Batı ülkelerinin Doğu Guta’nın Duma ilçesinde hükümetin kimyasal silah kullandığı yönündeki suçlamalarını reddetti.

13 Nisan’da Duma’da kimyasal silah kullanıldığı gerekçesiyle ABD, Fransa ve İngiltere’nin ortaklaşa yaptığı füze saldırısının ardından ilk kez konuşan Esad röportajda şu ifadeleri kullandı:

‘ELİMİZDE KİMYASAL SİLAH OLMADIĞI BELGELENDİ’

“İlk olarak 2013’te teslim ettiğimizden beri elimizde kimyasal cephane yok ve kimysal silahlar için uluslararası kurum bunun hakkında araştırma yaptı. Ve elimizde hiç (kimyasal silah) olmadığı açık ve belgelendi.”

Kimyasal silah kullanıldığıyla ilgili suçlamaların Suriye ordusunun zaferlerinin ardından geldiğini vurgulayan Esad iddiaları ‘saçmalık’ olarak niteledi.

‘SURİYE ORDUSUNA SALDIRMAK İÇİN ÇOK İLKEL BİR OYUN’

Esad ” Bu bir saçmalık, bir oyun ve sadece Suriye ordusuna saldırmak için çok ilkel bir oyun. Niye? Burası en önemli kısım: Teröristler kaybedince ABD, Fransa, İngiltere ve Suriye’yi istikrarsızlaştırmak isteyen diğer müttefikler ellerindeki ana kartlardan birini kaybetti, bu nedenle Suriye ordusuna saldırmak zorundalardı. Sadece teröristlerin moralini yükseltmek ve Suriye ordsunun daha fazla alanı özgürleştirmesini önlemek için” ifadelerini kullandı.

“ERDOĞAN’I ABD GÖREVLENDİRDİ”

Türkiye’nin Suriye’deki operasyonlarını “işgal” olarak niteleyen Esad, “Bu Türk halkının bizim düşmanımız olduğu anlamına gelmiyor” dedi. Suriye lideri, “Bir kaç gün önce Türkiye’den bir siyasi delegasyon buraya geldi” ifadelerini kullandı.

Esad, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ilişkin de, “Türklerle Erdoğan arasında ayrım yapmalıyız. Erdoğan, Müslüman Kardeşlerle bağlantılı. Belki örgütlü değildir ancak o ideolojiye yakın. Buna karanlık ideoloji diyorum” diye konuştu.

Suriye’de olanlardan “Fransa, İngiltere ve ABD başta olmak üzere Batı’nın, aynı zamanda Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’nin sorumlu olduğunu” söyleyen Esad, tıpkı Batı gibi Erdoğan da, teröristler çeşitli bölgelerde kontrolü kaybettiğinde ve Türkiye’nin ya da Batı’nın yahut Katar veya Suudi Arabistan’ın gündemini hayata geçiremediğinde, birinin müdahale etmesi gerektiğini düşünüyor. Böylece Batı Suriye’ye yönelik son saldırılarıyla müdahale etti. Erdoğan da Batı, bilhassa ABD tarafından müdahaleyle görevlendirildi ki, durumu daha da karmaşık hale getirsin, çünkü onun müdahalesi olmasaydı durum çok daha hızlı çözüme kavuşacaktı. Yani mesele kişisel ilişkiler değil. Asıl mesele, dünyanın neresinde olursa olsun Müslüman Kardeşlerin İslamı kullanarak ülkenizde hükümeti ele geçirmeye ve dünya çapında Müslüman Kardeşler ağı üzerinden kurduğu ilişkilerle çok sayıda hükümet yaratmaya çalışması.” dedi.