AB nükleer anlaşmada İran'a arka çıktı

ABD Başkanı nükleer anlaşmaya desteğini çekmişti.

AB nükleer anlaşmada İran'a arka çıktı

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi, İngiltere, Almanya ve Fransa Dışişleri Bakanları, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile bir araya geldi.

Brüksel’de bir araya gelen bakanlar, İran ile 2015’te yapılan nükleer anlaşmanın dünyayı daha güvenli bir duruma getirdiğini vurguladı ve İran ile yapılan nükleer anlaşmayı savunarak ABD’ye çağrıda bulundu.

AB Bakanları anlaşmadan memnun

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, anlaşmanın çok taraflı olduğunu ve BM Güvenlik Konseyi kararıyla desteklendiğini hatırlatarak, “Anlaşma işliyor ve sonuç doğuruyor. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), 9 raporda İran’ın anlaşmaya uyduğunu teyit etti” dedi. Mogherini, AB’nin anlaşmayı koruma konusunda kararlı olduğunu söyledi.

Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, anlaşmadan vazgeçmenin çok yanlış bir mesaj olacağını vurgularken, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson şunları söyledi: “İyi bir alternatif üreten ya da daha iyi bir fikir ortaya atan olmadı. Eğer daha iyi bir çözümü olan varsa bunu ortaya koysun.” Johnson anlaşmayı, “dikkate değer bir diplomatik başarı” diye tanımlarken, anlaşmanın İran’ın nükleer silah sahibi olmasını engellediğini söyledi.

“ABD pozisyonunu değiştirmeli”

Toplantı sonrasında yapılan basın açıklamalarına katılmayan İranlı Bakan Cevad Zarif, Brüksel’e gelmeden önce Moskova’da temaslarda bulunmuş ve “ABD, nükleer anlaşma konusunda uluslararası toplumun oluşturduğu birliği anlamalı ve bunun sonucunda pozisyonunu değiştirmeli” ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump Ekim ayında İran’ı “anlaşmanın ruhuna uygun davranmamak” ile suçlayarak nükleer anlaşmaya desteğini çekmişti. Trump İran’ı teröre destek vermekle suçlamıştı.