55. Ulusal Yarışma Onur Ödülü Ayla Algan'ın olacak

Bu yıl ikinci kez düzenlenen 55. Ulusal Yarışma’da Onur Ödülü, usta oyuncu Ayla Algan’a verilecek.

55. Ulusal Yarışma Onur Ödülü Ayla Algan'ın olacak

Bu yıl ikinci kez düzenlenen 55. Ulusal Yarışma’da Onur Ödülü, usta oyuncu Ayla Algan’a verilecek.

55. Ulusal Yarışma’nın bu seneki Onur Ödülü, 4 Ekim akşamı Cahide Müzikhol’deki kapanış töreninde Ayla Algan’a sunulacak.

30 Eylül – 4 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Ulusal Yarışma’da Türkiye sinemasına büyük emeği geçmiş isimlerden Aram Gülyüz, Atıf Yılmaz, Çetin İnanç, Nejat Saydam, Oğuz Gözen, Orhan Elmas, Osman Fahir Seden, Semih Evin, Sırrı Gültekin, Ülkü Erakalın, Yavuz Figenli ve Yücel Uçanoğlu’na da ‘100’ler Teşekkür Plaketi’ verilecek.

Yarışmada, Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD) bu yılın “Yıldırım Önal Anı Ödülü”nü tiyatro ve sinema sanatçısı Ferhan Şensoy’a takdim edilecek.

Sinemanın ve sinemaseverlerin ‘görünmeyen kahramanlarına’ verilen “Sinema Emek Ödülü” ise bu yıl dublör Burhan Kocataş’a verilecek.

Onur Ödülü’nün sahibi Ayla Algan oldu

Ulusal Yarışma’da bu yılki Onur Ödülü’ne layık görülen Ayla Algan, 1960 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu’na oyuncu olarak girdi. Algan sinemaya ise 1964’te Ertem Göreç’in emek yanlısı ve Amerikan karşıtı olmasıyla ön plana çıkan ve yasaklanan ‘Karanlıkta Uyananlar’ filmi ile başladı. 1965’te Atıf Yılmaz’ın “Ah Güzel İstanbul” filmi ile ünlenen oyuncu, sonrasında Halit Refiğ,  Memduh Ün, Tunç Başaran, Aram Gülyüz, Ferzan Özpetek, Barış Pirhasan gibi yönetmenlerle çalıştı.

1971’de Paris’in ünlü konser salonu Olympia’da sahneye çıkan Algan, 72’de Bulgaristan Uluslararası Altın Orfe Müzik Yarışması’nda ikinci oldu. Aynı yıl ‘Devlet Sanatçısı’ unvanına layık görülen Algan, UNICEF Onur Ödülü’nün de sahibi oldu.

1980’de Berlin’e gitmek durumunda kalan sanatçı Schaubühne Tiyatrosu’nda eşi Beklan Algan, Tuncel Kurtiz, Şener Şen ve Macit Koper gibi oyuncularla işçi tiyatroları yaptı. Hayatı boyunca sayısız oyuncuyu yetiştiren Algan, kadın hikayeleri anlatan bir çok oyunun da yönetmenliğini üstlendi.

55. Ulusal Yarışma, “cesur rol seçimleri, karakterlere kattığı derin ve dokunaklı yaklaşımı, eğitmen olarak oyunculuğa yaptığı sonsuz katkı” sebebiyle bu yılki Onur Ödülü için Ayla Algan’ı seçti.

100’ler Teşekkür Plaketi

Ulusal Yarışma’da Yeşilçam’da yüzler kulübüne giren 12 “görünmez kahramana” plaket verilmesi planlanıyor. Kariyerlerinde yüzden fazla filme imza atarak sinemaya büyük emeği geçmiş isimlerden Yücel Uçanoğlu, Çetin İnanç ve Yavuz Figenli’ye plaketleri ödül gecesinde takdim edilecek. Aramızdan ayrılan Aram Gülyüz, Atıf Yılmaz, Nejat Saydam, Oğuz Gözen, Orhan Elmas, Osman Fahir Seden, Semih Evin, Sırrı Gültekin ve Ülkü Erakalın’ın ise yakınları yönetmenlerin ödüllerini alacak.

Sinema Emek Ödülü’nün sahibi dublör Burhan Kocataş

Sinemanın ve sinemaseverlerin görünmeyen kahramanlarına verilen Sinema Emek Ödülü, bu yıl dublör Burhan Kocataş’a sunulacak. Burhan Kocataş, sinemaya 70’li yıllarda, Cüneyt Arkın, Yılmaz Köksal, Sadri Alışık, Kadir İnanır, Serdar Gökhan ve Eşref Kolçak gibi ünlü aktörlerle dövüşerek başladı. İlk aksiyon filmlerinde yer alarak zor sahnelerde dublörlük yapan Burhan Kocataş bugün de genç dublörleri yetiştirmek adına çalışmalarını sürdürüyor.

Yıldırım Önal Anı Ödülü Ferhan Şensoy’a verilecek

Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği – ÇASOD tarafından verilen Yıldırım Önal Anı Ödülü ise bu yıl tiyatro ve sinema sanatçısı; roman, deneme, günlük, oyun, senaryo yazarı; Ortaoyuncular Tiyatro Topluluğu’nun kurucusu Ferhan Şensoy’a takdim edilecek.