36 köy şarbondan karantinaya alındı

Hakkari'de 201 hayvanın ölümüne sebep olan hastalık 'şarbon' olarak belirlendi. 36 köy karantinaya alındı.

36 köy şarbondan karantinaya alındı

Hakkari’de 201 hayvanın ölümüne sebep olan hastalık ‘şarbon’ olarak belirlendi. 36 köy karantinaya alındı.

Hakkari merkeze bağlı Kırıkdağ’da ortaya çıkan şarbon hastalığı nedeniyle 201 hayvan öldü, İl Tarım Müdürlüğü üç köyün karantinaya alındığını açıkladı.

Hayvan besiciliği yapan köylülerden Emin Yiğit, hayvan ölümlerinin artmasına rağmen yol olmadığı için veterinere gidemediklerini dile getirdi.

MA’dan Hamza Gündüz’ün haberine göre, yapılan testlerin ardından hayvanların ölümüne şarbon hastalığının neden olduğu olduğunu doğrulayan Hakkari İl Tarım Müdürlüğü “6 Eylül 2018 tarihine Kırıkdağ’daki yaylada bulunan sürüye gerekli aşılar yapıldı” açıklamasını yaptı. Bölge hastalık çıkışı onaylandıktan sonra Kırıkdağ, Çanaklı ve Aşağı Derecik köylerini kapsayan bölge karantinaya alındı.

Ölümlerin devam etmesi üzerine iki hayvanı katırlara yükleyerek köye götürdüklerini belirten Yiğit, Tarım Müdürlüğü’nün tavsiyesi üzerine hayvanlara tüm aşıları yaptıklarını, ancak ölümlerin devam ettiğini söyledi. Yiğit, “Burada alınan numuneler laboratuvara gönderildi. Yapılan tahlil süreci Kurban Bayramı tatiline denk gelince süreç uzadı ve yaklaşık 600 olan sürümüzden şu ana kadar 201 hayvan öldü” dedi.

Şarbon hastalığının toprak yüzeyinde bir hafta yaşayabilen ancak toprak içerisinde uygun ortam bulması durumunda hastalık virüsünün 50-60 yıla kadar da yaşayabildiğini belirten yetkililer, bölgede yaşayan köylülerin bu konuda dikkatli olması tavsiyesinde bulundu.