2018 Kış Olimpiyatları başlıyor

Kış Olimpiyatlarının merakla beklenen olayı Kuzey ve Güney Kore'nin Olimpiyatlara tek takım olarak katılmaları oldu. 

2018 Kış Olimpiyatları başlıyor

Güney Kore’nin Pyeongchang kentinde düzenlenen 23. Kış Olimpiyatları açılış töreniyle başladı. Organizasyonda üç binden fazla sporcu, 15 daldaki 102 madalyayı kazanmaya çalışacak.

Kore tek takım

Kış Olimpiyatlarının merakla beklenen olayı Kuzey ve Güney Kore’nin Olimpiyatlara tek takım olarak katılmaları oldu.

Tarafların bir süredir sürdürdüğü temas sonrası KDHC sporcu, sanatçı ve siyasilerden oluşan kalabalık bir delege ile olimpiyatlara katılma kararı aldı. KDHC lideri Kim Jong-un’un kız kardeşi Kim Yo-jong da heyette yer alıyor.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in Kim Jong-un’un kız kardeşi Kim Yo-jong açılış töreni öncesi tokalaştı.

KDHC olimpiyatlara 5 dalda 22 sporcu ile katılıyor. Açılış töreninde iki ülke sporcuları Birleşik Kore bayrağı altında yürüdü.

Kadınlar buz hokeyi takımı ise iki ülkenin sporcularından oluşuyor. Böylece iki ülke, ilk kez olimpiyat oyunlarında bir branşta karma bir takımla yarışacak.

 

Türkiye 8 sporcu ile katılıyor

PyeongChang 2018’de Türkiye 4 spor dalında 8 sporcu ile temsil edilecek. Alp disiplininde 2, kayaklı koşuda 3, artistik buz pateninde 2 ve kayakla atlamada 1 olmak üzere toplam 8 sporcunun yarışacağı oyunlarda, Türkiye kayakla atlama spor dalında Olimpiyat tarihinde ilk kez temsil ediliyor.

Rus sporcular bağımsız olarak yarışacak

Güney Kore’deki Kış Olimpiyatları’nda bir diğer dikkat çeken durumsa, Rus sporcuların oyunlara tarafsız katılacak olması. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) devlet desteğiyle doping yapıldığın iddialarına yönelik soruşturmanın ardından Rusya’nın Güney Kore’deki oyunlara katılmasını yasaklamıştı.

Ancak IOC dopingle mücadele kriterlerini karşılayan 169 Rus sporcuyu, bağımsız sporcular olarak yarışmak üzere davet etti. Rus sporcular IOC bayrağı altında yarışacaklar ve üniformalarında da Rus bayrağını andıran renkler kullanamayacaklar.