2 bin 200 yıllık antik kent gün yüzüne çıkarıldı

Antalya'da 2 bin 200 yıllık tarihe sahip Antik Kent Lyrboton Kome, gün yüzüne çıkarıldı.

2 bin 200 yıllık antik kent gün yüzüne çıkarıldı

Antalya’da 2 bin 200 yıllık tarihe sahip Antik Kent Lyrboton Kome, gün yüzüne çıkarıldı.

4 yıl süren çalışmalar sonrası zentinyağının merkezi olarak bilinen Antik Kent Lyrboton Kome hamamları, kiliseleri ve işlikleri ile gün yüzüne çıkarıldı.

Antalya Müzesi ve Akdeniz Üniversitesi işbirliğinde Perge Antik Kenti’ne bağlı büyük bir zeytinyağı üretim köyü olan Lyrboton Kome’de yürütülen çalışmalar tamamlandı.

Antik kentteki ilk yapılaşmanın Hellenistik Dönem’de olduğu düşünülmekle birlikte, yapı kalıntılarının büyük bir çoğunluğu Roma ve Bizans dönemlerine ait olduğu belirtildi.

Antik kentteki ilk araştırmaları ve çalışmaları yapan Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Nevzat Çevik Lyrboton Kome’yi Arete adında bir kadının kurduğunu anlatarak, “Arete, erdemli demek, bu erdemli kadın buradaki zeytinyağı üretimiyle hem köylüleri yönlendirdiği gibi hem de esas bağlı olduğu Perge Metropolüne zeytinyağı ihtiyacının tamamını ve dış satım merkezinin temellerini de burada atmaktadır” açıklamasında bulundu.

Yerleşimde Roma Dönemi’nden kalan sivil konutlar, çok sayıda zeytinyağı işliği, Roma Dönemi bir hamam, 4 adet kilise ve şapel, 100’ün üzerinde su sarnıcı ve birçok farklı formda mezar yapısı keşfedildi.

Lyrboton Kome Antik Kenti yapılan töreninin ardından ziyaretçilere açıldı.