17 Ağustos 1999: Türkiye’nin acı günü…

On binlerce insanın yaşamını yitirdiği 17 Ağustos 1999'da yaşanan acı depremin üzerinden 19 sene geçti.

17 Ağustos 1999: Türkiye’nin acı günü…

Bundan 19 yıl önce, merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde, 17 Ağustos’ta, saat 03.02’de başlayan ve yaklaşık 45 saniye süren 7.4 büyüklüğünde deprem gerçekleşti.

İstanbul, Gölcük, Sakarya, Kocaeli, Düzce, Yalova ve hatta Ankara’da hissedilen depremde resmî sayılara göre 18 bin 373 kişi hayatını kaybederken onbinlerce kişi yaralandı.

Türkiye’nin en büyük petrol rafinerisi TÜPRAŞ alevler içinde, limanlar sular altında kaldı…

Sadece Kocaeli’nde hayatını kaybedenlerin sayısı 9477 kişiyi bulurken yaralı sayısı 9881 oldu.

Her yerde haberleşme kanalları tamamen kapandı. Yakınlarına ulaşmaya çalışan vatandaşlardan dolayı trafik tamamen kilit oldu, yaralıları taşıyan ambulanslar bir türlü hastaneye ulaşamadı.

Devletin bütün kurumları 17 Ağustos ve sonrasında tamamen etkisiz olduğu için insanlar kaybettikleri yakınlarını hiçbir resmi işlem yapmadan toplu mezarlara defnetmek zorunda kaldı. Dolayısıyla can kaybının resmi verilerden çok daha fazla olduğu bir gerçek. 285.211 konut, 42.902 işyeri hasar gördü.

2 bin dava açıldı…

17 Ağustos depremi sonrasında 2 bin 200 dava açıldı, sadece 40 kişi suçlu bulundu, kalan davalar da 16 Şubat 2007 yılında zaman aşımından düştü.

Yalova’da ceza aldığı bilinen tek isim müteahhit Veli Göçer oldu. İnşa ettiği konutların yıkılması sonucu 195 kişinin ölümünden sorumlu tutularak 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan Göçer, 13 Ağustos 2011’de tahliye oldu.

Düzce Ersoy Apartmanı: 36 kişi öldü, dava zaman aşımına uğradı.

Düzce Ömür Hastanesi: 11 kişi öldü, dava zaman aşımına uğradı.

Yalova Ceylankent Sitesi: 98 kişi öldü, 2 sanığa verilen hapis cezaları ertelendi.

Kocaeli Ubay Apartmanı: 58 kişi öldü, müteahhit hakkında verilen ceza ertelendi.

Yüksel Sitesi: 316 kişi öldü, 5 sanığa verilen çeşitli cezalar ertelendi.

Can Göçer ve Zafer Çoşkun: Veli Göçer’in oğluyla ortağı yakalanamadığı için haklarındaki dava zaman aşımına girdi.

Sakarya: 695 davadan 5 kişiye ceza çıktı.

Kocaeli: 600 dava açıldı, 12 kişi 10’ar ay hapis cezası aldı. 6’sının cezası infaz edildi, 6’sı için süre istendi.

Yalova: 173 dava açıldı, hemen hemen tamamı sonuçlandı. Veli Göçer 18 yıl 9 ay hapse mahkûm edildi.

Düzce: Yaklaşık 220 dava açıldığı tahmin ediliyor.

Yargılamaların sonucunda hiç kimse cezaevine girmedi.

‘Allah tarafından cezalandırıldılar’!

17 Ağustos depremi birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Çarpık kentleşme, riskli yapılaşma, denetimsizlik, eğitimsizlik baş edilmesi gereken sorunlar olarak fazlasıyla gündeme geldi. Dönemin öne çıkan isimlerinden Jeofizikçi Ahmet Mete Işıkara’nın “Depremler öldürmez, binalar öldürür” demesi, rant uğruna hiç durmadan yükselen binaların insan hayatını ezip geçtiğini anlatmak için önemliydi. Bugün bu sorun hala ve inatla devam etmekte, Türkiye ve özelinde metropoller tamamen betonlaştırılmıştır.

Yaşanan durumun sorumlusu ise gericiler tarafından bugün olduğu gibi dün de aynı şekilde tespit edilmiştir! Kamuoyunda Cübbeli Ahmet diye bilinen şahıs depremde can veren binlerce kişinin, içki içtikleri için, zina yaptıkları için Allah tarafından cezalandırıldığını yaymaya çalışmıştı.

Türkiye, depremden sonra toplam 52 ülkeden yardım almıştır. Bunlardan bazıları; Japonya, Belçika, İsrail, Azerbaycan, Bangladeş, KKTC, Kıbrıs Rum Kesimi, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fas, Cezayir, Almanya, İtalya, Pakistan, Ürdün, Fransa, Rusya, İngiltere, Mısır, Yunanistan, Gürcistan, İsveç, Macaristan, Malezya, Finlandiya, Amerika Birleşik Devletleri…