10 Ekim 2015 - Türkiye’nin en kanlı terör saldırısı

3 yıl önceki büyük katliamda kaybettiğimiz 107 kişiyi anıyoruz...

10 Ekim 2015 - Türkiye’nin en kanlı terör saldırısı

Bundan 3 yıl önce Türkiye tarihinin en kanlı katliamı gerçekleşti. DİSK, KESK, Türk Tabipleri Birliği, TMMOB’nin çağrısıyla gerçekleşen ‘Emek, Barış, Demokrasi’ mitingi sırasında, 3 saniye arayla patlayan 2 canlı bomba, en küçüğü 8 yaşında olan 107 yurttaşı katlederken 500’den fazla yaralıya sebep oldu.

Patlamanın ardından ambulanstan önce polis olay yerine geldi ve yaralılara yardım etmek isteyenleri biber gazı ve tazyikli su ile uzaklaştırmaya çalıştı.

İstihbarat raporlarında IŞİD’in uzman bombacısı diye bilinen Tuncay Kaya’nın 10 Ekim’de Ankara’da yaşanan katliamdan 11 gün önce serbest bırakıldığı, patlamadan saatler sonra ise ‘muhtemel eylem’ şüphelisi olarak aranmaya başladığı ortaya çıktı. Bomba eğitimleri de verdiği belirtilen Kaya’nın IŞİD’in Türkiye yapılanmasında kilit rol oynayan İlhami Balı ile ilişkide olduğu iddia edildi.

Saldırı ile ilgili haberlere yayın yasağı getirilmesiyle beraber internet yavaşlatıldı, Twitter ve Facebook gibi sosyal ağlara erişim engellendi.

Patlamadan yaklaşık 5 saat sonra kameraların karşısına geçen dönemin üç bakanı, ölü sayısının 86’ya yükseldiğini, güvenlik zafiyetinin olmadığını açıkladı. Bir gazetecinin İçişleri Bakanı Selami Altınok’a sorduğu “İstifa edecek misiniz?” sorusu karşısında Adalet Bakanı Kenan İpek’in gülmesi dikkat çekti.

İhmali bulunan polislerin yargılanması gerektiğine ilişkin müfettiş raporuna rağmen valilik ve savcılık ‘Canlı bomba saldırılarını önlemek zor.’ gerekçesiyle dosyayı kapattı.