VİDEO | Cam işçisi kararlı: Vardiya başına iş bırakma süresi 2 saate çıkarıldı!

Şişecam işçilerinin grev yasağına karşı mücadelesi devam ediyor.

VİDEO | Cam işçisi kararlı: Vardiya başına iş bırakma süresi 2 saate çıkarıldı!

Geçtiğimiz hafta Kristal-İş Sendikası tarafından alınan grev kararının gerici AKP iktidarının kararıyla yasaklanmasından sonra iş yerlerinde çeşitli eylemlere başlayan Şişecam işçilerinin mücadelesi büyüyor.

Şişecam patronu ile sendika arasında yürütülen Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin sonuçsuz kalması üzerine alınan grev kararının siyasi iktidar tarafından “milli güvenlik” bahane gösterilerek yasaklanması, cam işçilerinin yabancı olduğu bir uygulama değil. Daha öncesinde de 2003 ve 2014 yıllarından grevleri ertelenen işçileri bu sefer grev haklarını da, toplu iş sözleşmesinden doğan haklarını da alma konusunda kararlı.

Grev yasağı ile birlikte vardiya başlarında birer saat iş bırakma ve iş yerlerini terk etmeme eylemi başlatan işçiler, hükümetin ve patronun, işçilerin taleplerini duymazdan gelmesi karşısında eylemlerini her vardiya başında ikişer saat iş bırakma eylemine çevirdi.

Şişecam fabrikalarında 8 saatten üç vardiya şeklinde işleyen çalışma sistemi böylece toplamda 6 saatlik bir süre boyunca işlemeyecek. Bu da neredeyse bir vardiyaya denk gelen bir süre olarak Şişecam patronuna yansıyacak.

İş yerlerinde direnişlerine devam eden Kristal-İş üyesi işçiler taleplerini güncel olarak ifade ettikleri bir açıklama da yayınladı. Açıklama şu şekilde:

CAM İŞÇİSİ ZAFERİ HAK ETTİ

Şişecam dünyanın en büyük firmalarından biri haline geldiyse bunda en büyük pay ömrünü fırın başlarında tüketen biz cam işçilerinindir.

Şişecam büyükdükçe bizim ücretlerimiz düştü. Kar oranları katlandıkça eflasyon karşısında bizler ezildik. Geçmiş yıllarda saat ücreti bizden çok daha az olan sektördeki işçiler alıp başını gitti biz yerimizde saymaya devam ettik.

2017 yılda Toplu İş Sözleşmesi döneminde istediklerimiz Şişecam tarafından ciddiye dahi alınmadı. GREV dedik. Anayasal hakkımız olan grev hakkı hükümet ve Şişecam’ın işbirliğiyle elimizden alındı. BOYUN EĞMEDİK. HODRİ MEYDAN DEDİK.

Günlerdir, 9 fabrikada 6 bine yakın işçi tek yürek, tek bilek olduk. Uykusuz kaldık, ailemizi göremedik. Soframızı birlikte kurduk. Ekmeğimizi birlikte paylaştık.

HAKLIYIZ. Haklılığımızı gören diğer sektörlerde ki işçi kardeşlerimiz bizimle. Onlarca metal fabrikasında metal işçisi bizim için eylemler yaptı. Haklıyız ve haklı olduğumuz için annemiz, babamız, eşimiz, dostumuz, koca yürekli çocuklarımız bizi destekledi.

ARTIK OK YAYDAN ÇIKTI

TASLAK KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR.

NE 2.60 DAN

NE 2 YILLIK SÖZLEŞMEDEN

NE İDARİ MADDELERDEN TAVİZ VERİRİZ

BİZ SADAKA DEĞİL HAKKIMIZI İSTİYORUZ

CAM İŞÇİSİ SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİNİ GÖSTERDİ

ŞİMDİ BU MÜCADELEYİ BÜYÜTEREK SÜRDÜRMELİYİZ

KİMSE AĞZIMIZA BAL ÇALMAYA ÇALIŞMASIN

Yaşasın işçilerin birliği, yaşasın Kristal-İş!