Üniversitede 'ajan' yetiştirilecek!

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde gelecek yıldan itibaren güvenlik, güvenlik, terör ve strateji gibi bölümlerin yer alacağı fakülte açılacak.

Üniversitede 'ajan' yetiştirilecek!

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik,  2018-2019 akademik yılında üniversitede “güvenlik bilimleri fakültesi”nin hizmete alınacağını ve bu fakültede istihbarat, güvenlik, terör ve strateji gibi bölümlerin yer alacağını açıkladı.

Prof. Dr. Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “güncel yaşamdan kopuk olmayan bir üniversite anlayışına sahip olduklarını ve geleceğe yön veren” meslekler için eğitim verdiklerini belirtirken, 4 yıllık eğitim verecek fakültede sözkonusu bölümler için ilk yıl 20’şer öğrenci alacaklarını açıkladı.

Çelik, “ihtiyaçlar doğrultusunda” çalışma yaptıklarını vurgulayarak, “Ülkemizin ihtiyaçlarını nasıl giderebiliriz diye düşünüyoruz, bir ekip oluşturup üzerinde çalışıyoruz. Şimdi güvenlik bilimleri fakültesi projemizi senatodan geçirip YÖK’e göndereceğiz ve gelecek sene eğitime başlayacağız.” ifadelerini kullandı.

İSTİHBARAT MEZUNU AJAN DA OLABİLİR

Fakültenin istihbarat bölümünde iç ve dış istihbarat ana bilim dalı ile suç araştırma ana bilim dallarının olacağını kaydeden Çelik, strateji bölümünde stratejik araştırmalar güvenlik ve yönetimi ana bilim dallarını da içereceği bilgisini verdi.

Çelik, DEÜ’deki güvenlik bilimleri fakültesinin bölümlerinde siyasi tarih, sosyoloji gibi derslerin verileceğini belirterek, şöyle konuştu:

“Yurt dışında örnekleri var, bu konularla ilgili üniversiteler var. Mesela strateji bölümünü niye istiyoruz, 100 yıllık stratejik planları yapıp ona göre önlem olmak istiyoruz. Her şeyin analitik düşünce açısından değerlendirilmesi ve buna uygun tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz.”

Her bölümün alana ilişkin dersleri olacağını da dile getiren Çelik, “İstihbarat bölümünde siyasi tarih, iç, dış, siber istihbarat, istihbarat toplama teknikleri, oyun teorisi, güncel coğrafi bilgi teknolojileri gibi dersler olacak. Mezun olanlar polis, jandarma birimlerinde görev alabilir ya da fabrikalarda, hastanelerde çalışabilir, ülkenin geleceğinde etkili olabilir.” değerlendirmesini yaptı.

Çelik, istihbarat bölümü mezununun ajanlık yapıp yapamayacağına ilişkin ise “İstihbarat mezunu ajan da olabilir.” dedi.

.