Umut Kuruç: Ekim Devrimi kadınların toplumsal ve siyasal konumlarını güçlendirmiştir

Sempozyum ile ilgili paylaşacağımız beşinci görüş İlerici Kadınlar Derneği Merkez Yürütme Kurulu üyesi Umut Kuruç'a ait.

Umut Kuruç: Ekim Devrimi kadınların toplumsal ve siyasal konumlarını güçlendirmiştir

Marksist Manifesto dergisi Ekim Devrimi’nin 100. yılı dolayısıyla “100. Yılında Ekim Devrimi Sempozyumu” düzenleyecek.

15 Ekim’de Kozyatağı Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan sempozyum Ekim Devrimi’nin ve Sovyetler Birliği’nin  insanlığa kazandırdıklarını yeniden hatırlamak ve bugün ile bağını kurmak amacıyla toplanacak.

Gazete Manifesto olarak sempozyumda tebliğ sunacak isimlerin sempozyum hakkındaki görüşlerini aldık.

Sempozyum ile ilgili paylaşacağımız beşinci görüş İlerici Kadınlar Derneği Merkez Yürütme Kurulu üyesi Umut Kuruç’a ait. Kuruç’un sempozyumdaki konuşması “Sosyalizm ve Kadın” üzerine olacak.

Ekim devriminin ve dolayısıyla bu sempozyumun bugün için önemi nedir?

Büyük Ekim Devrimi’nin 100. Yıldönümünde, Sovyet Halklarının bütün insanlığa kazandırdıklarının değeri ve önemi, bugün dünyada yaşananlara bakıldığında tekrar tekrar teyid ediliyor. Bu kazanımlar başta işçi sınıfı olmak üzere, kadınlar, gençler ve çocuklar için ne kadar yaşamsal olduğu tarihsel bir anlatı değil, zorunluluktur. Gericiliğin ve sömürünün en başta kadınları tahakküm altına almaya çalıştığı ve kuşattığı ülkemizde Büyük Ekim Devrimi’nin birikimi, yeni ekimlerden başka bir kurtuluş olmadığının açık göstergesidir. Toplumsal yaşamın nasıl inşa edilmesi gerektiği ve sosyalizmin bugün neden ve nasıl her şeyden daha fazla gerçekçi olduğunu ortaya koymak için, gericiliğe, sömürüye ve işbirlikçiliğe verilecek cevabın ne olduğunu bir kez daha hatırlamak için bu sempozyum önemlidir.

Sempozyuma sunacağınız tebliğin içeriğinden biraz bahsedebilir misiniz?

Ekim Devrimi öncesi ve sonrasında Sovyetler Birliği’nde kadınların durumuyla birlikte, toplumsal yaşamın nasıl daha ileri bir zeminde kurulduğu önemlidir. Bugün gericiliğin, sömürünün ve savaşların ablukası altında yaşayan kadınlar için tek kurtuluşun neden yeni ekimler olduğunu anlatmak ve anlamak önemlidir. Ekim Devrimi sadece Sovyetler Birliği’nde değil, insanlığın büyük tarihsel sıçraması olarak, başka birçok ülkede toplumsal yaşamı ileri çekmiş, kadınların kazanımlarını büyütmüş, toplumsal ve siyasal konumlarını güçlendirmiştir.