Üçlü görüşmenin ardından: Rakka pazarlığı kızışıyor mu?

TSK ile ABD ve Rusya arasında üçlü görüşme tamamlandı.

Üçlü görüşmenin ardından: Rakka pazarlığı kızışıyor mu?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ABD ve Rusya Genelkurmay Başkanları’nın Antalya’da gerçekleştirdiği görüşme sonlandı. TSK Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın daveti üzerine Türkiye’ye gelen ABD Genelkurmay Başkanı  Joseph Dunford ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov Suriye ve Irak’ın geleceğini masaya yatırdı. Görüşmede Suriye ve Irak’ta Rusya, ABD ve Türkiye’nin yürüttüğü operasyonların “ortak çizgide” yürütülmesi görüşüldü.

TSK tarafından yapılan yazılı açıklamada görüşmeyle ilgili şu ifadeler kullanıldı:

“Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın daveti üzerine, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ve RF Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasımov’un katılımıyla 07 Mart 2017 tarihinde Antalya’da üçlü bir toplantı düzenlenmiştir.

Toplantıda; taraflar başta Suriye’de faaliyet gösteren tüm terör örgütleriyle mücadelede gelinen son durum olmak üzere, Suriye ve Irak’taki bölgesel güvenlik sorunları hakkında görüş alışverişinde bulunmuştur. Ayrıca önümüzdeki dönemde tüm terör örgütleri ile daha etkin mücadele edilebilmesi maksadıyla, üç ülke silahlı kuvvetleri arasındaki istenmeyen olayların önlenmesi kapsamında alınabilecek ilave tedbirler değerlendirilmiştir.”

ABD Genelkurmayı ÖSO üzerindeki Türkiye etkisini teyit etti

ABD Genelkurmay’ı tarafından yapılan açıklamada da özellikle Suriye’deki gelişmelere değinilirken, Menbiç’te Suriye güçleri ile PYD, Rusya, ABD tarafından oluşturulmuş koalisyon güçlerinin ve Türkiye’nin dip dibe gelmesinin koordinasyon gerektiren bir durum olduğuna işaret edildi. Ayrıca IŞİD ile yürütülen mücadelede farklı tarafların “süngü mesafesine” gelmesinin kara operasyonlarında tehlikelere sebebiyet verdiğini ve bu nedenle geçmişte hatalı işlemler gerçekleştiği ifade edildi.

ABD Genelkurmayı’nın açıklamasında ÖSO güçlerinde de “Türkiye’nin egemenliğindeki güçler” olarak bahsedilmesi dikkat çekti. Gene ABD Genelkurmayı Rusya ile Kırım’ın ilhakından sonra ilk kez bu denli yakın işbirliği yaptıklarına işaret etti.

Toplantıdan sonra IŞİD’e karşı yapılacak olası Rakka operasyonunun gündeme gelip gelmediği de akıllara geldi. Bilindiği üzere Türkiye El-Bab sonrası hedefin PYD kontrolündeki Menbiç ve IŞİD kontrolündeki Rakka olduğunu belirtmişti.  Yorumcular Türkiye’nin Menbiç’te kontrolü almak için Rakka operasyonuna katılma arzusu içinde olduğuna dikkat çekmişti.

Rusya-Türkiye görüşmesi öncesi son pazarlıklar

Toplantının Putin ile Erdoğan görüşmesi öncesine denk gelmesi de dikkat çekti. Erdoğan ve Putin’in Suriye’deki pürüzleri konuşacağı bilinirken, bu görüşme öncesi silahlı kuvvetler arasında ayrıntılı plan üzerine çalışıldığı düşüncesi ortaya atıldı.

Rusya ile Türkiye Suriye konusunda dört başlıkta görüşecek. Özellikle Astana görüşmeleri ve Menbiç’in geleceği masaya yatırılacak. Türkiye Menbiç pazarlığı karşısında İdlib’teki durumda geri adım atabilir. Bilindiği üzere İdlib’i kontrol eden gerici koalisyon, Türkiye’nin etkisi altında. Rusya ve Suriye yönetimi İdlib’teki otonom bölgeye karşı çıkıyor.