TÜPRAŞ'taki iş cinayetinde sağ kalan işçi konuştu

TÜPRAŞ'ta 4 işçinin can verdiği patlamadan sağ kurtulan işçi Fikret İba o anları anlattı.

TÜPRAŞ'taki iş cinayetinde sağ kalan işçi konuştu

Koç Holding’e ait TÜPRAŞ’ta 4 işçinin can verdiği patlamadan sağ kurtulan işçi Fikret İba’nın anlattıkları iş cinayetini gözler önüne serdi.

TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi’ndeki nafta tankında 11 Ekim’de meydana gelen patlama sonucu 4 işçi hayatını kaybetti. 4 işçiyle aynı ekipte olup, tesadüfen hayatta kalan Fikret İba’nın anlattıkları, yaşadıklarının bir kaza değil iş cinayeti olduğunu apaçık ortaya koydu.

Gaz ölçümü yapılmadı

İş güvenliği önlemlerinin eksik alındığına ve denetimlerin yapılmadığına dikkat çeken Fikret İba şunları söyledi:

“Aynı ekipte çalışıyoruz. Dört arkadaşımız içerideyken ben ve bir arkadaşım dışarıda malzeme topluyorduk. 15-20 dakika çalışınca patlama oldu. Tankın üzeri havaya kalktı. Sonra ikinci, üçüncü patlama oldu. Üç arkadaşımız tankın içinde kaldı, biri tankın dışına fırladı.

Olaydan sonra TÜPRAŞ’ın teknik emniyet uzmanına sorduğumda ateşli çalışma izni vermediğini söyledi. Ancak o kişinin emniyetteki ifadesinde ateşli çalışma izninin verildiğini gördüm. Ya dolum yapılmaya başlandı ya da bir gaz kaçağı vardı. Tank zaten doluma hazırdı. İşe başlamadan önce gaz ölçümü yapılmadı. Taşlama motoruyla çalışıldığı için kıvılcımdan dolayı patlama olmuş olabilir. Gaz ölçümü yapılması gerekiyordu. Ama sürekli yapılmıyordu. Taş motorunun kullanılmaması gerekiyordu. Buna izin vermedik diyorlar, ama doğru değil. İhmal var. Baştan bir kural koyuyorlardı ama denetleme yapılmıyordu. Bundan sonra orada çalışmayacağım.”