Trump yönetimi, Savcı Bharara'nın istifasını istedi!

ABD'de Trump yönetiminin federal savcıları istifaya davet ettiği öğrenildi.

Trump yönetimi, Savcı Bharara'nın istifasını istedi!

ABD Başkanı Donald Trump’un, içinde Reza Zarrab davasının savcısı Preet Bharara’nın da olduğu Obama tarafından atanan 46 federal savcıyı istifaya çağırdığı öğrenildi.

New York Times gazetesinin haberine göre Cuma günü bu kararı alan Trump yönetiminin, Obama döneminden kalan bütün izleri silmek istediği yorumu yapılıyor. Özellikle Adalet Bakanlığı’nın ve savcıların bu kapsama girdiği vurgulanırken, ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions içlerinde Manhattan Savcısı Preet Bharara’nın da bulunduğu 46 savcıyı istifaya çağırdı.

Adalet Bakanlığı’nın sözcüsü Sarah Isgur Flores konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bir önceki dönem görev yapmış olan savcıların bir bölümünün zaten istifa ettiğini, şimdi ise geri kalanları istifasının istendiğini açıkladı.

Söz konusu savcıların büyük bir çoğunluğunun kamu ve yolsuzluk davalarına baktığı bildirilirken, Bharara’nın istifaya davet edilmesi ise sürpriz olarak görülüyor. Çünkü Başkan Trump koltuğuna oturmasının ardından Savcı Bharara ile görüşmüş ve görevine devam etmesinden yana olduğunu belirtmişti.

ABD’de yeni seçilen bir başkanın, kendisinden bir önceki dönemki savcıları istifaya çağırması resmi bir uygulama olmasa da, bir teamül olarak görülüyor. Ancak Kasım ayında Trump’ın New York’un en ünlü savcısı ile birlikte yola devam edeceğini söylemesine rağmen yine de bu çağrının yapılmasının soru işaretleri uyandırdığı ifade ediliyor.

Bununla birlikte Bharara’nın istifasının kabul edilmeyebileceği ya da istifadan sonra göreve tekrar çağrılabileceği de edinilen bilgiler arasında. Ancak şu ana kadar bu seçeneklerden herhangi birisiyle ilgili henüz bir yeni bir gelişme bulunmuyor.