TKH'den 1 Mayıs çağrısı: Parti ile 1 Mayıs'a

Türkiye Komünist Hareketi Genel Başkanı Aysel Tekerek ile 1 Mayıs öncesi bir röportaj gerçekleştirdik.

TKH'den 1 Mayıs çağrısı: Parti ile 1 Mayıs'a

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs’a iki gün kala, referandum sonuçları ile birlikte ısınan siyasi gündem sıcaklığını korumaya devam ediyor.

Bu uğrakta Türkiye Komünist Hareketi Genel Başkanı Aysel Tekerek ile bir röportaj yaptık. Tekerek hem ülkenin durumundan, hem de partisinin 1 Mayıs çalışmalarından bahsetti.

Gazete Manifesto: Sizce 2017 1 Mayısı’nın diğer 1 Mayıslar içerisinde ayrı bir yeri var mı?

Aysel Tekerek: Evet, 2017 1 Mayısı’nda alanlarda olduğumuzu parti olarak açıklamıştık. Bu açıklamanın yanında ‘Hayır’ın sesinin bu 1 Mayıs’ta da yükseltilmesine özel bir vurgu da da bulunduk. Her 1 Mayıs tarihsel anlam ve önemini kuvvetlendirecek şekilde o yılki ülke gündemlerine ilişkin bir ağırlığı da içinde barındırır biz komünistler için. Bu yıl hiç şüphesiz geride bıraktığımız referandum ve onun sonuçları bu 1 Mayıs’a taşınacak ilk konulardan biridir.

Zira AKP’nin zorbalığı ile ‘Evet’ kazandırılmış ancak ‘Evet’ oylarından daha fazla ‘Hayır’ oyu bulunduğu ülkeden saklanamamıştır. AKP bu sonuçların üzerinden emekçilere yeni bir saldırıda bulunacak, yıllardır gözünü diktiği kıdem tazminatı konusunda yol almaya çalışacaktır. Bugüne kadar yapılamayanların listesi yeniden güncellenecek, saldırılar bu listeden ilerletilecektir. Dolayısıyla bu tarihsel günde hayır demek bu mücadelenin sandıkla bitmeyeceğinin de gösterilmesi olacak. Biz, ‘Hayır’ diyenleri 1 Mayıs’ta ‘Hayır’ oyu kullanmaya gelir gibi heyecan ve umutla alanlara davet ediyoruz…

G.M.: Bu yıl da Taksim yasağı ile karşı karşıyayız. Partinizin bu konudaki tasarrufu nedir?

A.T.: Bizler İstanbul için 1 Mayıs alanın Taksim olduğunu hep söyledik. Ancak bunun üstünde olan bir gerçek daha var ki o da 1 Mayıslar’a giydirilmek istenen gömlek. AKP sadece 1 Mayıslar’da değil her gündemde halkın yan yana gelmemesi adına tüm devlet imkanını kullanıyor. 1 Mayıslar’ın polisiye gündemlere dönüştürülmesi karşısında hep elini ovuşturuyor. Bu oyunu bozmanın yollarını 2007 ve 2010 arasındaki 1 Mayıslar’da bulmuştuk. Ancak bu yıl ‘Hayır’ sesinin çok daha güçlü çıkacağı bir 1 Mayıs örgütlenmesi çok daha kritik bir noktada duruyor. O yüzden, bu 1 Mayıs’ta yüz binlerin bir araya geleceği yolu bulmak gerekir diye düşünüyoruz.

G.M.: Peki parti olarak hazırlıklarınız ne durumda?

A.T.: Bu 1 Mayıs’ta, öncülüğü yaptığımız Başkanlığa Hayır Komiteleri, desteklediğimiz İlerici Kadınlar Derneği ve Sınıf Tavrı ile aynı saflarda buluşacağız.

Metal işçileri başta olmak üzere inşaat işçileri, gençler, kadınlar hep bir arada olacağız. İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Antep, Antalya ve Samsun’da alanlarda olacağız. Hazırlıklarımız tamamdır. Ancak bu 1 Mayıs’ın güçlü olması için son dakikaya kadar hazırlanmaya da devam ediyoruz.

G.M.: Son olarak iletmek istediğiniz bir şey var mı?

A.T.: Bu 1 Mayıs’ta emekçileri, ilericileri, yurtseverleri ve tüm ‘Hayır’ diyenleri alanlara davet ediyoruz. ‘Hayır’ın sesini bir kez daha duyuracağız.

Bununla birlikte bu 1 Mayıs’ta, yoluna kararlılıkla devam eden TKH saflarında bütün dostlarımızı görmek istiyoruz. Komünist saflarda yaşanan tartışmalar artık geride kaldı ve TKH kendi yolunu aça aça Türkiye sosyalist hareketinde yeni bir örgütsel hattın inşasına girişti. Bu hattın güçlendirilmesi için bütün dostlarımızı, eski yoldaşlarımızı, bugün bizi izleyen komünistleri parti saflarına çağırıyoruz.

Parti ile 1 Mayıs’a!

Yaşasın 1 Mayıs…