TBMM'de bir ilk: Soru önergesinin ayrıntıları ortaya çıktı

HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir'in Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması için sunduğu soru önergesinin ayrıntıları ortaya çıktı.

TBMM'de bir ilk: Soru önergesinin ayrıntıları ortaya çıktı

HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir’in Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması için sunduğu soru önergesinin ayrıntıları ortaya çıktı.

Gün geçtikçe dünya ve ekonomi gündeminde öne çıkan Bitcoin ve türevi kripto para birimlerinin araştırılması için Meclise soru önergesi sunuldu. Pir’in soru önergesinde Bitcoin’in araştırılması ve çalışmalar yapılması isteniyor.

Bu soru önergesiyle birlikte Bitcoin ilk kez TBMM gündemine taşınmış oldu. Daha önce Merkez Bankası kendi bünyesinde Bitcoin ile ilgili çalışma grubu kurmuştu.

Ziya Pir’in soru önergesi şu şekilde:

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Binali Yıldırım tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Sanal/dijital para birimi olan Bitcoin (BTC) ekonomik yaşamda yerini almaya başlamıştır. Estonya’da hükümet 2.5 yıl önce dijitalleşme yönünde başlattığı çalışmalar neticesinde geçtiğimiz ay aldığı bir kararla Estcoin adını verdiği kendi dijital para birimini çıkaracağını açıklamıştır.

Bu bağlamda:

1- Türkiye’de Bitcoin’in (BTC) yasal statüsü nedir?

2- Bitcoin (BTC) Estonya’daki Estcoin örneğinde olduğu gibi para birimi veya bir hesaplama aracı olarak kabul ediliyor mu?

3- Şayet Bitcoin (BTC) para birimi veya hesaplama aracı olarak kabul edilmiyorsa ileride Bitcoin’in para birimi veya hesaplama aracı olarak kabul edilmesi için hükümetinizin yapmış oldğu herhangi bir çalışma var mıdır?