Suudi Arabistan'da gözaltına alınanlara işkence

Suudi Arabistan'da gözaltında bulunan 201 kişiden bir bölümünün güvenlik güçleri tarafından işkence gördüğü iddia edildi.

Suudi Arabistan'da gözaltına alınanlara işkence

Geçtiğimiz hafta başlayan gözaltı dalgasından sonra dün gerçekleşen ve 208 kişinin gözaltına alındığı yolsuzluk operasyonları kapsamında 7 kişi serbest bırakılmıştı.

Bugün de Orta Doğu merkezli Middle East Eye haber sitesinde yer alan habere göre, Suudi Arabistan’da gözaltında bulunan 201 kişiden bir bölümünün güvenlik güçleri tarafından işkence gördüğü iddia edildi.

Üst düzey yetkililerden bazılarının gözaltılar esnasında işkence gördüğü iddiasına yer verilen haberde, Suudi yetkililer tarafından açıklanan rakamın çok üstünde gözaltılar olduğu ancak kamuoyuna açıklanan rakamın oldukça düşük olduğu belirtildi.

İşkence gördüğü belirtilen bazı üst düzey yetkililerin bir süre hastanede tedavi gördüğü iddia edilirken bazı üst düzey yetkililerin banka hesaplarının detaylarını açıklamak için şiddete maruz kaldığı belirtildi.

Yolsuzluk ve zimmete geçirme yoluyla 100 milyar dolar…

Suudi Arabistan Başsavcısı, geçtiğimiz gün son yıllarda sistematik yolsuzluk ve zimmete geçirme yoluyla 100 milyar doların kötüye kullanıldığı söylemişti.

Başsavcı Şeyp Saud el Mojeb, geçen Cumartesi günü başlayan yolsuzluk operasyonlarında 201 kişinin sorgulanmak üzere gözaltına alındığını belirtmiş, gözaltındakiler arasında üst düzey prensler, bakanlar ve nüfuzlu işadamlarının bulunduğu belirtilmişti.

Şeyh Mojeb “Bu suçtaki kanıtlar çok güçlü” derken, ülkedeki normal ticari faaliyetlerin operasyonlardan etkilenmediğini ve sadece kişisel banka hesaplarının dondurulduğunu vurgulamıştı.