Suriye'de gerilimi azaltma bölgeleri anlaşması yürürlüğe girdi

Dün Astana'da Türkiye, Rusya ve İran tarafından imzalanan anlaşma yürürlüğe giriyor.

Suriye'de gerilimi azaltma bölgeleri anlaşması yürürlüğe girdi

Türkiye, Rusya ve İran’ın dün Kazakistan’ın başkenti Astana’da imzaladığı Suriye’de güvenli bölgeler anlaşması, bu gece itibariyle yürürlüğe girdi.

Rusya Savunma Bakanlığı, bu gece 00.00’dan itibaren güvenli bölgelerde silahların susacağını duyurdu. Bakanlığın verdiği bilgiye göre, anlaşma Birleşmiş Milletler (BM), ABD ve Suudi Arabistan tarafından destekleniyor.

Açıklamada en büyük güvenli bölgenin İdlib ilinin tamamı, Lazkiye, Halep ve Hama’nın bir kısmını kapsadığı belirtilerek başarıya ulaşılması halinde yeni bölgelerin gündeme gelebileceği aktarıldı.

Moskova’nın Astana’daki temsilcisi Alexander Lavrentyev, Suriye’de kurulacak çatışmasızlık bölgelerinin ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun uçaklarına kapalı olacağını duyurdu.

İhlallere ateşle karşılık verilebilir

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkan Yardımcısı Stanislav Gacimagomedov ise, Suriye’de gerilimi azaltma bölgeleri kurulmasını öngören anlaşmanın ihlal edilmesi halinde, “Soruşturmanın sonuçlarına göre ihlalci taraflara verilecek karşılık belirlenecek. Ateşle karşılık verilmesi de ihtimaller dahilinde” dedi.

Öte yandan Gacimagomedov, anlaşmanın uygulamaya koyulmasıyla birlikte önceliğin çalışma grubu oluşturulmasına ve söz konusu bölgelerin koordinatlarının bulunduğu haritaların hazırlanmasına verileceğini ifade etti.