Sarraf'ın savcısından eski bakanlara gözaltı kararı

CEFC'nin Çin'in öncülüğünü yaptığı Bir Kuşak Bir Yol projesinde de önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.

Sarraf'ın savcısından eski bakanlara gözaltı kararı

ABD’nin New York eyaletinde geçtiğimiz haftasonu eski Hong Kong İçişleri Bakanı ve eski Senegal Dışişleri Bakanı’nın gözaltına alındığı ortaya çıktı.

New York Güney Bölge Başsavcılığı tarafından dün yapılan açıklamada gözaltına alınan Hong Konglu eski bakan Patrick Ho ve Senegalli eski bakan Cheikh Tidiane Gadio, Şangay merkezli Çinli petrol şirketi CEFC adına Çad ve Uganda yönetimlerine rüşvet vermekle suçlanıyor. İkilinin Çinli şirketlere petrol konusunda daha önemli haklar verilmesi için Çad Devlet Başkanı’na 2 milyon $, Birleşmiş Milletler’de Uganda adına görevli olan bir Dışişleri personeline ise 500 bin $ rüşvet teklif ettiği iddia ediliyor.

“Dünyayı kapsayan yolsuzluk planı”

Soruşturmayı yürüten Başsavcı Joon H. Kim yaptığı açıklamada, “Dünyayı kapsayan uluslararası bir yolsuzluk planında Patrick Ho ve Cheikh Gadio, Afrikalı hükümet yetkililerine Çinli bir enerji holdingi adına rüşvetle vermekle suçlanıyor” dedi. İkilinin Foreign Corrupt Practices Act (yabancı ülkelerdeki yolsuzluklara ilişkin yasa) ile ilgili suçlandığı belirtiliyor.

Sarraf’ın savcısı

Joon H. Kim’in Reza Sarraf davasını yürüten başsavcı olduğu biliniyor. Sarraf ve eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Atilla da aynı şekilde yabancı ülkelerdeki yolsuzluklara ilişkin yasa ile ilgili suçlanarak gözaltına alınmıştı.

Çinli petrol şirketi CEFC ise yakın zamanda Rus petrol şirketi Rosneft’in %14’ünü almıştı. CEFC’nin Çin’in öncülüğünü yaptığı Bir Kuşak Bir Yol projesinde de önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.