Sağlık Bakanlığı'ndan Nuriye Gülmen için "Bilinci kapanırsa müdahale edin" talimatı

Açlık grevindeki tutuklu akademisyen Nuriye Gülmen için "Bilinci kapanırsa müdahale edin" talimatı verildi.

Sağlık Bakanlığı'ndan Nuriye Gülmen için

Açlık grevindeki tutuklu akademisyen Nuriye Gülmen’i muayene eden Ankara Tabip Odası üyesi Dr. Benan Koyuncu, Sağlık Bakanlığı’nın “Bilinci kapanırsa müdahale edin” talimatı verdiğini söyledi.

Evrensel‘de yer alan habere göre, Dr. Benan Koyuncu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Gülmen ve Özakça hakkında verdiği “Kendi istediği doktoru tarafından muayene edilebilir” kararını gerekçe göstererek, Sağlık Bakanlığı ve savcılıktan muayene için izin aldıklarını belirtti.

Hastane ve yoğun bakım servisinde jandarmalar tarafından engellenmek istendiğini aktaran Koyuncu, “Muayene etmek için geldiğimi söyledim, zaten savcılıktan onlara gideceğimizin haberi gitmişti. Aramadan sonra uygun şekilde giyinip girdim Nuriye’nin odasında. İlk önce bizi tek başımıza bırakmadılar. Kolluk kuvvetleri de muayenede olmak istedi. Hatta bir kadın kolluk görevlisi ‘Ben de olacağım’ dedi. ‘Hasta ve hekim arasına başka biri, güvenlik güçleri giremez’ dedim. ‘Biz daha önce yapıyorduk’ dediler. Yanlış yapıyormuşsunuz, eğer ben de yapsam suç işlemiş olurum dedim. Bu yönde bir tartışma oldu” dedi.

Bakanlık’tan zorla müdahale talimatı

Gülmen’in bilincinin kapanması halinde zorla müdahalenin yapılacağı yönünde Sağlık Bakanlığı’ndan yazı geldiğini vurgulayan Koyuncu, “Oradaki hekimlerle görüştük. Bakanlığa yazı göndermişler, bu yazıda ‘Bilinci kapanırsa ne yapalım’ diye bakanlığa sormuşlar. Bakanlık da cevabında da ‘Eğer bilinci kapanırsa hukuk çok açık, müdahale edeceksiniz. Kişilerin hayatından sadece kendileri sorumlu değildir, devlet de sorumludur’ şeklinde cevap gelmiş” ifadelerini kullandı.

Zorla müdahalenin kişilerin ölümüne neden olabileceğini dile getiren Koyuncu, Malta Bildirgesi’ni hatırlattı.

Koyuncu, “Bildirgede, kişinin eğer zorla müdahaleyi kabul etmiyorum beyanı varsa, zorla müdahale edilemez diyor. Çünkü zorla olduğu için kişi de bunu reddettiği için besinlerin akciğere girme olasılığı oluyor. Bu da ciğerlere giden gıdanın yaratacağı zatüree nedeniyle ölüme neden olabiliyor. Türkiye hukuku da şunu diyor: ‘Cezaevlerinde açlık grevinde olanların bilinci kapanırsa müdahale edilebilir.’ Bizim için etik daha önce geliyor. Umarım bir an önce açlık grevi biter ve bu iki gencin hayatlarına mal olmaz” dedi.