Rusya ile de kriz yolda... Erdoğan: Kırım'ın ilhakı yasa dışı

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırım'ın ilhâk edildiğini ve bunu tanımayacaklarını söyledi.

Rusya ile de kriz yolda... Erdoğan: Kırım'ın ilhakı yasa dışı

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile ortak basın toplantısında konuşan Recep Tayyip Erdoğan, 16 Mart 2014’te gerçekleşen ve halkın yüzde 93’ünün Rusya’ya bağlanmaya ‘evet’ oyu verdiği Kırım’ın ‘ilhak’ edildiğini söyledi ve “Bunu tanımıyoruz, tanımayacağız” dedi.

Konuşmada Ukrayna ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştiği vurgusu yapılırken, Recep Tayyip Erdoğan şunları söyledi:

“Karadeniz havzasının güvenliği dahil olmak üzere, ülkemizi ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konuları enine boyuna mütalaa ettik. Değerli dostumla bu konularda eşgüdüm ve istişare halinde hareket etme halinde mutabık kaldık. Sayın Poroşenko’ya Türkiye’nin Ukrayna’nın egemenliğini, Kırım dahil toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini desteklemeye devam edeceğini bir kez daha ifade ettim.”

“Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımadık ve tanımayacağız. Ukrayna’nın ülkelerine sadakalarını tamamlamış Kırım Tatarlarına verdiği destekten ötürü memnuniyet duyuyoruz. Soydaşlarımızın durumunu yakından takip etmeye ve bu konuyu uluslararası kamuoyunun gündeminde tutmaya devam edeceğiz. Bu konuda Ukrayna ile eşgüdüm halinde çalışmaya devam edeceğiz.”

“Bu çerçevede Minsk sürecini destekliyoruz. Ukrayna halkı kendi kararlarını kendisi veren, demokratik, müreffeh, toplumun tüm kesimlerini kucaklayan bir ülkede yaşama arzusunu ortaya koymuştur. Güçlü bir Ukrayna ülkemizin çıkarına olduğu gibi bölgesel barış ve düzen için de bir ihtiyaçtır.”

ABD ile yaşanan vize krizinin ardından, şimdi de Rusya ile bir başka kriz olma olasılığı yolda…