Radyasyon yüklü bulutlar üzerimizden geçti mi? Meteoroloji ve TAEK'ten açıklama

Rusya'nın Urallar bölgesi kaynaklı radyasyon yüklü bulutların İstanbul'un üzerinden geçtiği yönündeki haberlere ilişkin açıklama yapıldı.

Radyasyon yüklü bulutlar üzerimizden geçti mi? Meteoroloji ve TAEK'ten açıklama

Rusya’nın Urallar bölgesinde nükleer atıkların işlemden geçtiği iki fabrikadan kaynaklanan radyasyon yüklü bulutların İstanbul’un üzerinden geçtiği yönündeki haberler bir kaç gündür sosyal medyada yoğun şekilde paylaşılmış, ancak durumla ilgili uzman ve yetkililerden bilimsel bir açıklama yapılmamıştı.

Rus basınında geçen hafta yer alan, ‘esrarengiz radyasyon bulutları İstanbul’un üzerinden geçti’ haberi endişe yaratmıştı. Haberde, insan sağlığı açısından tehlikeli olan Rutenyum-106 radyoaktif izotopunu içeren bulutların, İstanbul ve Trakya bölgesinin üzerinden geçerek Avrupa’ya ulaştığı belirtilmiş ve bulutların izlediği güzergahı gösteren bir haritaya yer verilmişti.

Türkiye’de özellikle Marmara Bölgesi’nde yaşayan vatandaşları endişelendiren haberleri yorumlayan meteorolog Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, “Yayınlanan haritada bulutlar Urallar’dan düz bir çizgi şeklinde üzerimizden geçmiş görünüyor. Dünyanın dönüş hareketine ters bir durum bu.” dedi.

“Bu şekilde gelmesi zor”

Haritadaki bir detaya dikkat çeken İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, “Konsantrasyonu, türü nedir bilmiyoruz ama radyasyonun her türlüsü elbette zararlıdır. Yayınlanan haritada bulutlar Urallar’dan düz bir çizgi şeklinde üzerimizden geçmiş görünüyor. Dünyanın dönüş hareketine ters bir durum bu. Bizim enlemimizde bu şekilde gelmesi zor. Yüksek irtifada rüzgarın batıdan doğuya doğru esmesi gerekiyor. Alçak irtifada olsa aralıklarla kuzey-güney yönlü hareket etmesi gerekiyor alçak ve yüksek basınç hareketlerinin dalgalı olması nedeniyle” diye konuştu.

TAEK ve Meteoroloji’den açıklamalar

Öte yandan DHA‘ya konuşan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) yetkilisi de Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile temas halinde olduklarını, Avrupa’da ölçümlerin yapıldığını ve geçtiğimiz aylarda konu hakkında bilgilendirildiklerini açıkladı. Yetkili, rakamların şu anki ölçümlerde düşük seviyede olduğunu ve insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmadığını kaydetti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü uzmanları ise, “Rüzgarların yönü gün aşırı değişir. O günkü hava şartlarına göre kutuplardan bile Türkiye üzerine rüzgar gelebilir. Sızıntının olduğu günü bilemiyoruz. Nükleer bir sızıntı olduysa bile Türkiye’de tehlikeli bir durum yok. Şu anda yapılan ölçümlerde herhangi bir bulguya rastlanmadı” dedi.