Mehmet Şimşek IMF toplantısında bağımlılığı ifade etti: Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı var

Mehmet Şimşek ABD'de IMF ve Dünya Bankası'nın düzenlediği toplantıda konuştu.

Mehmet Şimşek IMF toplantısında bağımlılığı ifade etti: Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı var

ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen Uluslararası Para Fonu (IMF) – Dünya Bankası Bahar Toplantıları’nda, Türkiye’yi Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek temsil ediyor.

Şimşek ve beraberindeki heyet, G20 Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantılarına da katılıyor.

Şimşek, Washington temasları kapsamında Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası Toplantıları çerçevesinde düzenlenen “Ülkeleri Risksizleştirme: Büyüme İçin Reformlar” başlıklı panele katıldı.

Amerika’nın Sesi‘nde yer alan habere göre, 16 Nisan’da yapılan referandumda Türk halkının Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni öngören anayasa değişikliğini onayladığını hatırlatan Şimşek, sonucun belirsizliğin giderilmesine yardım edeceğini ifade etse de büyümenin ana motorunun yapısal reformlar olacağının altını çizdi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Türkiye’ye ihtiyaç duyduğu istikrarı kazandıracağını anlatan Şimşek, bu yönetim sisteminin büyük bir sorunu çözeceğini vurguladı.

Normalleşme vurgusu

AKP iktidarının referandum boyunca kullandığı siyasi argümanlar çerçevesinde konuşma yapan Şimşek, Türkiye’nin otoriter bir rejime doğru ilerlediği iddialarına kesinlikle katılmadığını bildirdi ve bu iddiaların doğru olmadığının önümüzdeki süreçte ortaya çıkacağını sözlerine ekledi. Türkiye için normalleşme sürecinin başladığını belirtti.

Şimşek, anayasa değişikliğinin olası koalisyon hükümetlerinin önüne geçtiğini, böylece çok daha iyi bir siyaset ortamı sağlayacağını söyledi.

Şu anda büyümenin yüzde 3 olduğuna işaret eden Şimşek, yüzde 5-6 civarında büyüme trendine geri dönüleceğine olan inancını dile getirdi.

Kapsamlı reformlar yapılacak

Yeni dönemde kapsamlı reform programına öncelik vereceğini vurgulayan Şimşek, başta eğitim, vergi, adalet ve iş gücü piyasasına yönelik olmak üzere planlanan düzenlemelerin mümkün olan en kısa sürede hayata geçirileceğini bildirdi.

Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine de değinen Şimşek, güncel Gümrük Birliği anlaşmasının ticarette yeni bir sayfa açılmasını sağlayacağını da dile getirdi.

Mehmet Şimşek’in bir sonraki durağı ABD Ticaret Odası

ABD Ticaret Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türk Miras Vakfı tarafından düzenlenen panele dekatılan Şimşek, burada da, referandum sonrasında belli alanlardaki reformlara hız verileceğinin altını çizdi ve “Türkiye her anlamda evrensel değerlere ve hukukun üstünlüğüne bağlıydı, bağlı olmaya da devam edecektir. Aynı şekilde Batının bir parçası olmaya da devam edeceğiz. AB’nin Türkiye’ye, Türkiye’nin de AB’ye ihtiyacı var” diye konuştu.