Manifesto Özel | 5 soruda işsizlik maaşı

Gül Çetin Yıl sonuna gelinmesi ile birlikte, geçtiğimiz günlerde açıklanan 2018 yılı asgari ücret rakamının açıklanmasından sonra gözler işsizlik maaşı rakamına çevrildi. TÜİK tarafından açıklanan Kasım ayı işsizlik rakamlarına göre yüzde 10,6 oranında seyreden ve  yaklaşık 3 milyondan fazla insanı doğrudan ilgilendiren işsizlik maaşının nasıl alınacağı ve kimlerin bundan faydalanacağını 5 soruda sizlere anlattık. 1.... View Article

Manifesto Özel | 5 soruda işsizlik maaşı

Gül Çetin

Yıl sonuna gelinmesi ile birlikte, geçtiğimiz günlerde açıklanan 2018 yılı asgari ücret rakamının açıklanmasından sonra gözler işsizlik maaşı rakamına çevrildi.

TÜİK tarafından açıklanan Kasım ayı işsizlik rakamlarına göre yüzde 10,6 oranında seyreden ve  yaklaşık 3 milyondan fazla insanı doğrudan ilgilendiren işsizlik maaşının nasıl alınacağı ve kimlerin bundan faydalanacağını 5 soruda sizlere anlattık.

1. Kimler işsizlik maaşı alabilir?

• 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile ikinci fıkrası kapsamında olanlardan bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalılar

• 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesinde açıklanan sandıklara tabi sigortalılar

Talepleri olması durumunda

• 4857 sayılı Kanuna göre belirsiz ve belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalılar

• Ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı işyerleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişiler

2. İşsizlik maaşı alma şartı nedir?

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre, işsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler, yani işten atılanlar, hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak ve hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda www.iskur.gov.tr  portalı üzerinden başvurarak iş edinmeye hazır olduğunu bildirerek işsizlik sigortası hizmetlerinden yararlandırılmaktadır.

3. İşsizlik maaşı süresi nedir?

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içerisinde;
• 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
• 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
• 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,
süre ile işsizlik ödeneği (yukarıda belirtiğimiz şartları taşıması kaydıyla) verilmektedir.

4. İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır?

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları ortalama brüt kazancının yüzde kırkını aşmayacak şekilde hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, 4857 sayılı İş Kanununun 39’uncu maddesine göre on altı yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçememektedir.

2018 yılı asgari ücret ile birlikte işsizlik maaşları tutarlarında değişiklik olacaktır.

5. İşsizlik maaşı hangi durumlarda kesilir?

Tekrar bir işe başlanması durumunda işsizlik maaşı kesilir.

*2018 yılı işsizlik maaşı rakamları ve işsizlik maaşı alınabilmesi hakkında şartlar yapılacak değişiklikler henüz netleşmediği için 2017 yılı şartlarına göre yazımız hazırlanmıştır.