KHK’larla yönetilmeye devam ediyoruz: Yeni ihraçlar, tek tip kıyafet, taşeron…

Resmi Gazete’de bugün 695 ve 696 sayılı iki yeni Kanun Hükmünde Kararname yayınlandı.

KHK’larla yönetilmeye devam ediyoruz: Yeni ihraçlar, tek tip kıyafet, taşeron…

Resmi Gazete’de bugün 695 ve 696 sayılı iki yeni Kanun Hükmünde Kararname yayınlandı.

Yayınlanan KHK’larla birlikte çeşitli kurumlarla görev yapan 2 bin 766 personel kamudan ihraç edildi, cezaevlerindeki kılık kıyafet yönetmeliği değişti ve taşeron çalışma ile ilgili düzenleme yapıldı.

İhraç edilen personeller arasında 637 Türk Silahlı Kuvvetleri personeli de bulunuyor. Bunlardan 155’i Kara Kuvvetleri Komutanlığından, 155’i Deniz Kuvvetleri Komutanlığından, 327’si Hava Kuvvetleri Komutanlığından gerçekleşti. Ayrıca Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 360 kişi, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 61 kişi, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan ise 4 personel ihraç edildi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekliye sevk edilen, kendi isteğiyle emekli olan, istifa eden veya başka bir sebeple ayrılan 22 subayın rütbesi alındı.

Taşeron çalışma ile düzenleme

696 numaraları KHK’ya göre taşeron olarak çalışan işçiler, on gün içinde çalıştıkları idarenin hizmet alım sözleşmesinin yapıldığı birime, sürekli işçi kadrolarında istihdam edilmek üzere yazılı başvurabilecek. Bu düzenleme 4 Aralık 2017 itibariyle çalıştırılmakta olan işçileri kapsayacak.

İşçiler, sürekli işçi kadrosuna geçebilmek için yazılı ve/veya sözlü ya da uygulamalı sınava tabii tutulacak. Sınavda başarılı olanların kadroya geçirilmesine ilişkin süreç ise 90 gün içerisinde sonuçlandırılacak.

Taşeron işçilerin sürekli işçi kadrolarına geçebilmelerinde, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığa almaya hak kazanmamış olma şartı aranacak.

Askerlik

Yayınlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle birlikte askerlik görevlerini yerine getiren yükümlülerle “terör eyleminin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanması” sırasında yardımcı olan sivillerden Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybedenlerin çocukları ve kardeşleri istekli olmadıkça silah altına alınmayacak, silah altındakiler ise istemeleri durumunda terhis edilecek.

Yeni vakıflar kuruldu, göreve iadeler yapıldı

Merkezi Ankara olmak üzere Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı kuruldu.

115 kişi eski görevlerine iade edildi.

Tek tip kıyafet

“Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs” ile “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçunu işleyenler badem kurusu renginde tulum giyecek.

“Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyan”, “Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı” suçlarını işleyenlerle, “Devletin güvenliğine karşı suçlar” ile “Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar” nedeniyle örgüt kuran tutuklu ve hükümlüler ise duruşmalara gri renkli tulum giyerek katılacak.