KDHC'den hidrojen bombası denemesi!

KDHC nükleer silah denemesinde bulundu.

KDHC'den hidrojen bombası denemesi!

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) bir atom bombasından çok daha güçlü olan bir hidrojen bombasını test ettiğini açıkladı.

Japonya, testi kınarken ve Güney Kore Başbakanı Moon Jae-in acil güvenlik konseyi toplantısına başladı. Bununla beraber Japonya’nın Patriot füzelerini ülkenin batısına çektiği duyuruldu.

Güney Koreli yetkililer, testin KDHC’nin Punggye-ri nükleer deneme tesisinin bulunduğu Kilju Bölgesinde gerçekleştiğini söyledi.

Güney Kore devlet hava ajansı, deneme sonucunda oluşan “yapay deprem”in KDHC’in bir önceki testinden kaynaklanan sarsıntıdan 9.8 kat daha güçlü olduğunu söyledi.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin yaptığı açıklamada, bir hidrojen bombasının denendiği bildirilirken, bombanın uluslararası balistik füzelere takılabildiği söylendi.

ABD Jeolojik Araştırmaları tarafından hazırlanan ilk raporlarda, deneme sonrasında oluşan depremin 5.6 büyüklüğünde ve 10 km derinlikte olduğu ifade edilirken ancak bu daha sonra 0 km’de 6.3 büyüklüğüne yükseltildi. Bu, bugüne kadar KDHC’nin yaptığı en güçlü nükleer denemesi olarak görünüyor.

KDHC, son olarak Eylül 2016’da bir nükleer deneme gerçekleştirmişti. 

 

Büyük yıkıcı güç

Geçtiğimi Pazar günü, KDHC’nin devlet haber ajansı KCNA, Kim Jong-un’un nükleer silah enstitüsündeki bilim insanlarını ziyaret ettiğini ve “nükleer silahlanma için çalışmaya rehberlik ettiğini” duyurmuştu.

Haberde, “Enstitü son zamanlarda daha gelişmiş bir nükleer bomba yapmayı başardı. Kim Jong-un yeni bir ICBM’ye (kıtalar arası balistik füze) yüklenecek bir hidrojen bombasını izledi.” deniliyor ve silah “yüksek irtifalarda dahi olsa patlatılabilen büyük yıkıcı güce sahip çok fonksiyonlu termonükleer bir nükleer silah” olarak nitelendirdi.