İşte sosyalizmsiz dünya: 200 milyon kişi işsiz, 680 milyon işçi yoksul

Dünya genelinde işsiz sayısı bir çok ülkenin nüfusunu geçti.

İşte sosyalizmsiz dünya: 200 milyon kişi işsiz, 680 milyon işçi yoksul

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) çözülmesinin ardından emperyalist kapitalist piyasa düzeninin tam boy saldırısına maruz kalan insanlık, kapitalizmin kâr merkezli anlayışının kaçınılmaz özelliği olan işsizliğin ve yoksulluğun pençesinden kurtulamıyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2017’de küresel seviyede işsiz sayısı geçen yıla göre 3.4 milyon artışla 201 milyona ulaşarak, dünyanın en kalabalık bir çok ülkesinin nüfusunu geçti.

ILO’nun yayımladığı ‘2017 Dünyada İstihdam ve Sosyal Görünüm’ raporunda, küresel işsizlik oranının 2017’de yüzde 5.8 olarak gerçekleştiğine işaret edilirken, bu oranın kısa vadede düşmeyeceği uyarısında bulundu.

Küresel seviyede işsiz sayısının 201 milyonu geçtiği bilgisi paylaşılan raporda, bu alanda 2016’ya göre 3,4 milyon artış kaydedildiği ifade edildi.

Raporda, 2016’da özel sektörün dünya çapında 2.8 milyar kişiyi istihdam ettiği ve toplam istihdamın yüzde 87’sini temsil ettiği aktarıldı.

Raporda ayrıca, son yıllardaki tüm ilerlemelere rağmen gelişmekte olan ülkeler ile yükselen ülkelerde yaklaşık 780 milyon işçinin halen “aşırı” veya “orta derecede” yoksulluk koşullarında yaşadığı kaydedildi.