İstanbul'a yeni 'ihanet'i yargı durdurdu

Taş Yapı’nın 80 metre yüksekliğindeki otel projesini mahkeme iptal etti.

İstanbul'a yeni 'ihanet'i yargı durdurdu

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’la ilgili güya ‘özeleştiri’sini ortaya koyduğu “İstanbul’a ihanet ettik, etmeye de devam ediyoruz” sözleri unutulmamışken, kente yönelik yeni bir ‘ihanet’ projesi daha yargı engeline takılarak önlendi.

Erdoğan’ın “Müslüman uşaktır” diyerek yakınlığını belirttiği inşaat patronu Emrulah Turanlı’ya ait Taş Yapı’nın Karacaahmet Mezarlığı’nın yanındaki milyonlarca liralık araziye yaptığı 80 metre yüksekliğindeki otel projesi mahkemece iptal edildi. 

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak‘ın aktardığına göre İstanbul 11. İdare Mahkemesi, 8 Kasım’da oybirliğiyle aldığı kararında tüm süreci özetledi. Kararda “uygulama imar planındaki plan fonksiyonu ile yapılan inşaat uygulamasının örtüşmediği, 1. Derece Doğal Sit Alanı’nın göz ardı edildiği, plan notu ile bodrum katların emsal dışı bırakılması ve kamuya terk edilen alanların emsal hesabına dahil edilmesinin çevre yapılaşma şartlarıyla uyuşmadığına” dikkat çekildi. Mahkeme, ruhsatın dayanağı olan imar planı tadilatları ve imar planı notlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Koşuyolu Çevre Gönüllüleri’nden avukat İlknur Aksu iptal kararına ilişkin özetle şöyle konuştu:

“Koşuyolu halkı 2015 yılından beri sürdürdüğü çevre mücadelesinde çok önemli bir kazanım elde etmiştir. 2-3 katlı bahçeli evler ile 4-5 katlı apartmanlardan oluşan Koşuyolu’nun kalbine hançer indirileceğini öğrenince toplantılar yaptık ve hemen dava açtık. 2 adet bilirkişi raporu alındı, izin verilen inşaatın çevre yapılaşma şartları ile uyuşmadığı, 1. derece doğal sit alanı olan Karacaahmet Mezarlığı’nın göz ardı edildiği, kuşların göç yolu üzerinde olduğu, yeraltı sularını kestiği, hemen yakınından Marmaray’ın geçtiği, Seyit Ahmet deresine ve E5 otoyoluna bitişik olduğu, şehircilik ilkelerine, imar kanunlarına uymadığı, Mekansal Plan Yapım Yönetmeliği ile tanımlanan planlama ilke ve esasları açısından hukuka aykırı olduğu mahkeme kararı ile tescil edilmiştir.”