İsrailli ve Filistinli komünistler Kudüs konusunda net

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesinin ardından İsrailli ve Filistinli komünistlerden açıklamalar geldi.

İsrailli ve Filistinli komünistler Kudüs konusunda net

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın, Kudüs’ü “resmen” İsrail’in başkenti ilan etmesinin yankıları uluslararası kamuoyunda hala devam ediyor. Son olarak İsrail Komünist Partisi (Communist Party of Israel / HADASH), Filistin Komünist Partisi (Communist Party of Palestine) ve Filistin Halk Partisi (Palestinian People’s Party) yaşanan son gelişmelere dair açıklamalar yayınladılar.

İsrail Komünist Partisi: “Trump, akıl dışı davranışları bütün bölgeyi ateşe atabilecek bir deli”

İsrail Komünist Partisi’nin resmi sitesinde yayınlanan açıklamada, Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etmesi kararının bölgeyi ateşe attığı söylenirken, bu kararın İsrail Komünist Partisi’nin de içinde bulunduğu Barış ve Eşitlik için Demokratik Cephe (HADASH) tarafından öfkeyle karşılandığı belirtiliyor.

HADASH Ortak Liste milletvekili Aida Touma-Sliman, Trump’ın bu hamlesinin barış görüşmelerine zarar verdiğini söylerken, “İsrail Kudüs’ü ‘birleşik’ bir şehir olarak gördüğü ve Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ü işgal ettiği sürece, Trump’ın kararı, Filistin halkının gelecekteki başkent Doğu Kudüs’teki özgürlük ve kendi kaderini tayin hakkına önemli ölçüde zarar verir.” dedi.

HADASH Ortak Liste milletvekili Ayman Odeh, “Geçtğimiz günlerde yaşanan gelişmeler bir şeyi kanıtladı; ABD, İsrail ve Filistin arasındaki barış görüşmelerinde sponsor olarak bulunmamalı. Eğer İsrail, bütün dünyanın Batı Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını istiyorsa, önce Doğu Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak tanımalı” dedi.

http://gazetemanifesto.com/2017/12/06/komunistlerden-kudus-aciklamasi-filistinlilerin-topraklari-filistin-halkina-teslim-edilmelidir/

Filistin Komünist Partisi: “Trump’ın bu hamlesi bir savaş ilanıdır”

Filistin toprakları üzerinde, İngiliz ve Amerikan emperyalizminin desteğiyle gerçekleşen tarihsel Siyonist işgali hatırlatan Filistin Komünist Partisi, Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesinin Filistin davasına ve halkına karşı bir savaş ilanı olarak değerlendi.

“Bu durum, Filistinliler içerisindeki ayrışmayı hızlı ve düzgün bir şekilde giderme ve sona erdirme zorunluluğunu getiriyor. Halkımızın direnişten önce kalan tek gerçek seçeneği budur. “

Açıklamada, Trump’ın saldırısı karşısında ana odağın Filistin halkının kitleleri ve ulusal direnişi olduğunun altı çizildi ve bir mücadele politikası belirlenmesinin gerekliliği vurgulandı.

Filistin Komünist Partisi bu mücadele politikası kapsamında şunları öneriyor;

  • Filistin mücadelesinde tüm grupların bir araya getirilmesi ve FKÖ’nün devrimci bir demokrasi temelinde yeniden inşası.
  • İki devletli çözüm önerisini, bütün imkanlarlar mücadeleyi gerektiren, demokratik düzlemde tek devlet çözüm önerisi ile değiştirmek.
  • Direniş kesimlerince yönetilen üçüncü bir ayaklanmaya hazırlanmak için ulusal hareketin tüm kesimlerini bir araya getirmek.
  • Bölgesel gündem veya taahhütlerin üstesinden gelme ihtiyacını vurgulamak.
  • Halkın meclisleriyle kitlelere daha büyük bir görev vererek, anavatanda ve diasporada bir mücadele politikası çizen bir Genel Halk Kongresi kurmak.
  • Filistin tarafının Oslo taahhütleri ile ilgili olarak Genel Halk Kongresi Kararları temelinde bölünmeye direnmek.

Filistin Halk Partisi tarafından yapılan açıklamada ise, ABD’nin Filistin halkının uluslararası alanda meşruluğu bulunan haklarına yönelik saldırılarına karşı koymak için Filistinli örgütler arasındaki ayrılığa son verme ve kapsamlı bir ulusal birliği sağlama çağrısında bulunuldu.