İşçiye saldırı yasası Meclis'ten geçti

İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

İşçiye saldırı yasası Meclis'ten geçti

İşçi haklarına büyük darbe vuracak ‘Arabuluculuk Yasası’ olarak da adlandırılan İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

AKP’nin oylarıyla Meclis’te kabul edilen yasayla; kıdem ve ihbar tazminatı, izin ve fazla mesai alacakları gibi işçi-işveren anlaşmazlıklarında patronların maliyet yükünün azaltılması ve ‘hızlıca’ çözüm üretilmesi için İş Mahkemeleri’nden önce ‘arabuluculuk’ kurumunun getiriliyor.

Yasayla birlikte çalışanların önce şirket aleyhinde dava açmak için mahkeme yolunu tercih etmek yerine, arabulucuya başvurması zorunluluğu geliyor. Buna göre işçinin arabulucuya başvurmadan açtığı dava reddedilecek. Anlaşmazlığın çözümü için arabulucuya en fazla 4 hafta süre verilecek.

İşe iade talebiyle yapılan görüşmelerde tarafların anlaşmaları durumunda, ara bulucuya ödenecek ücretin belirlenmesinde işçiye işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat miktarı ile çalıştırılmadığı süre için ödenecek ücret ve diğer haklarının toplamı, tarifenin ikinci kısmı uyarınca üzerinde anlaşılan miktar olarak kabul edilecek. İş sözleşmesinden kaynaklanmak kaydıyla hangi kanuna tabi olursa olsun, yıllık izin ücreti ve belirtilen tazminatların zaman aşımı süresi beş yıl olacak.