İnternet, telefon, kredi faizleri, banka işlemleri... Zam yağmuru geliyor!

Meclis'e sunulan yeni torba yasa tasarısının içinde bir çok farklı başlıkta yeni zamlar çıktı.

İnternet, telefon, kredi faizleri, banka işlemleri... Zam yağmuru geliyor!

Türkiye MTV’ye (Motorlu Taşıtlar Vergisi) yapılan yüzde 40’lık zamlara isyan ederken, Meclis’e sunulan yeni torba yasa tasarısının içinde bir çok farklı başlıkta yeni zamlar çıktı. Her dönemde olduğu gibi bütçe sıkıntısını emekçinin cebine gözünü dikerek çözmeye çalışan AKP’nin saldırı ‘torba’sında kasko ve sigorta fiyatlarından, internet ile telefon görüşmelerindeki vergilere ve kredi faizlerine dek bir çok ücrette artışa gidiliyor.

Sözcü’den Erdoğan Süzer‘in haberine göre, yeni tasarıyla ev sahipleri artık kira gelirlerinden yüzde 25 yerine yüzde 15 oranında götürü gider düşebilecek. Bu değişiklik, ev sahiplerinin Maliye’ye daha fazla vergi ödeyeceği, yani bu nedenle kiraya da zam yapacağı anlamına geliyor. Kira geliri düşen gayrimenkul sahipleri zararı telafi etmek için ev ya da dükkan kiralarına zam yapacak. Dolayısıyla bu vergi artışının faturası dar gelirli kiracılara çıkacak.

Banka ve sigorta müşterilerine yansıyacak

Kurumlar Vergisi’nde yüzde 2’lik artış nedeniyle, sigorta şirketlerinin ödeyeceği vergi de yüzde 10 artarken, bu da sigorta şirketlerinin de zam yapacağı anlamına geliyor.

Aynı şekilde bankalar da yüzde 10’luk vergi artışını kendi emekçilere yansıtacak. Dolayısıyla kredi kullananların kredi faizi artacak, bankacılık işlemi yapanlar ilave maliyet ödemek zorunda kalacak.

ÖİV’de yüzde 50 zam

Halen cep telefonlarında yüzde 25, sabit telefonda yüzde 15 ve internette yüzde 5 uygulanan özel iletişim vergisi oranı yeni düzenlemeyle yüzde 7.5’te birleştirilecek. Tek orana geçilmesiyle cep ve ev telefonları üzerindeki vergi yükü azalacak, ancak internetin vergi yükü yüzde 50 civarında artacak.

Aydınlatma bile halkın cebinden

Yeni düzenlemeyle ülke genelindeki park ve bahçe aydınlatmalarıyla trafik lambalarının aydınlatma giderleri artık bütçeden ödenmeyecek, yükü belediyeler karşılayacak. Belediyeler de bu yükü yurttaşların sırtından karşılayacak.