İlaçta yeni soygun kapıda: Çifte zam geliyor!

Son 10 yıl içerisinde yüzde 146 oranında zam yapılan ilaçlara iki ay içerisinde iki ayrı zam daha yapılması planlanıyor.

İlaçta yeni soygun kapıda: Çifte zam geliyor!

Bir kamu hizmeti olarak ücretsiz sunulması gereken sağlık hizmetinin AKP ile birlikte giderek piyasalaştığı Türkiye’de ilaç fiyatları iki ay içerisinde iki kez zamlanacak. Edinilen bilgiye göre 915 kalemde yapılacak zamlar, önce kaynaktaki satış fiyatı farkının ardından kur farkının ilaç fiyatlarına yansıtılmasıyla gerçekleşecek.

Türkiy’de 915 kalem ilacın fiyatı 19 Aralık’ta yüzde 16.37 oranında artacak. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun yayınladığı listelere göre 1.325 kalem ilacın fiyatı değiştirilmezken 962 kalem ilacın fiyatı ise yüzde 14.03 oranında düşecek. Bu artışlar ilaçların kaynağındaki satın alma bedellerindeki yükselişten kaynaklanacak.

Habertürk’den Yavuz Barlas‘ın haberine göre, ikinci zam ise yeni yılda yapılacak. Buradaki artış oranı ise yüzde 20’yi bulacak. Sağlık Bakanlığı bu zamları yapıp yapmamayı şubat ortasında kararlaştıracak.

10 yılda yüzde 142 zam!

Son 1 yılda ilaç fiyatları yıllık enflasyonun yüzde 12.98 olduğu kasım ayı itibarıyla yüzde 14.6 arttı. TÜİK’in enflasyon sepeti için takip ettiği ilaç fiyatları kutu başına ortalama 10 TL 35 kuruş oldu.

Son 3 yıldaki artış yüzde 2.5’de kaldı, ancak son 10 yıla bakıldığında ilaç fiyatlarındaki artış TL bazında yüzde 142’yi buldu. Yani yıllık ortalama artış yüzde 14’leri aşmış durumda.