İKD'den kadın kimliğine hakaret açıklaması: Cumhuriyet düşmanları iş başında...

İlerici Kadınlar Derneği Atatürk ve annesine dönük hakarete varan söylemler ile ilgili açıklama yaptı.

İKD'den kadın kimliğine hakaret açıklaması: Cumhuriyet düşmanları iş başında...

Geçtiğimiz günlerde bir televizyon kanalında yayınlanan programda ve sonrasında ortaya çıkan başka görüntülerde Mustafa Kemal, annesi Zübeyde Hanım ve Afet İnan ile ilgili söylenen şeyler ile ilgili İlerici Kadınlar Derneği (İKD) bir açıklamada bulundu.

“Cumhuriyet düşmanları iş başında” başlıklı açıklama şu şekilde:

Şaibeli referandumdan sonra yeni rejimin kurulmasından güç alan gericiler, cumhuriyet fikrine nefretlerini ve kadın kimliğine düşmanlıklarını bütün açıklığı ve çirkinliği ile ortaya koymak için sıraya girdiler.

TVNet’te eski Fethullahçı Mustafa Armağan’ın da sunucusu olduğu “Derin Tarih” isimli programda Süleyman Yeşilyurt adlı kişi “M. Kemal’in gönül galerisi” başlığı altında skandal ifadeler kullanarak, Atatürk’ün manevi kızı Afet İnan’a ilişkin, “Afet İnan hiçbir zaman manevi evlat değildir, Çankaya’nın nikahsız firts lady’sidir” ifadelerini kullanmıştır.

AKP’li yıllar ile birlikte palazlanıp adını ve faaliyetlerini yaygınlaştıran dinci gerici yapılardan Nur Cemaati’nin “Okuyucular” kolunun “hocalarından” Hasan Akar ise katıldığı bir söyleşide Mustafa Kemal için “1938’de geberen p.ç” ve annesi Zübeyde hanım için “resmi kayıtlarda genelevde çalışıyor” gibi ifadeler kullanmıştır.

Tarih boyunca gerici fikirler kadın düşmanlığı ile birlikte varolmuştur. Kadın erkek eşitliğini fıtrata aykırı bulan, kahkaha atan kadın iffetsizdir vaazları veren, kadın çalışırsa fuhuşa hazırlık yapar diyecek kadar karanlık bir zihniyet cumhuriyete de bulduğu her yöntemle nefretini kusmaktadır.

Öte yandan yukarıda bahsi geçen ifadeler gericiliğin nasıl bir çürüme ile beraber bu ülkenin başına bela olduğunun çarpıcı örneklerinden sadece bir kaçıdır.

Bu ülkenin ilerici ve aydınlanmacı birikimi, kadınlara cariyeliği reva görenlere, harem okuldur diyen saltanat sevdalılarına, aydınlık yarınları köhne ve çürümüş fikirleri ile gölgelemeye çalışanlara geçit vermeyecektir.

İLERİCİ KADINLAR DERNEĞİ

11.05.2017