İKD Genel Başkanı Nuray Yenil: Başkanlık rejimi saltanatın tescillenmesidir

İlerici Kadınlar Derneği Genel Başkanı Nuray Yenil "Başkanlık Anayasası"na dair konuştu.

İKD Genel Başkanı Nuray Yenil: Başkanlık rejimi saltanatın tescillenmesidir

AKP ve MHP ittifakı ile Meclis’e getirilen “Başkanlık Anayasası” teklifinin maddelerine dair oylamaların devam ettiği şu günlerde toplumda da Başkanlık sistemi canlı bir şekilde tartışılmaya başlandı.

Konu ile ilgili Gazete Manifesto olarak İlerici Kadınlar Derneği (İKD) Genel Başkanı Nuray Yenil’den görüş aldık.

Hatırlanacağı üzere daha Anayasa taslağı Meclis’e dahi gelmeden önce geçtiğimiz yılın Nisan ayında on yedi aydın, sanatçı, sendikacı ve gazeteci tarafından “Başkanlık Anayasası’na Hayır” başlıklı bir çıkış gerçekleştirilmişti. Nuray Yenil de bu çıkışa imza veren kişilerden biriydi.

Yenil “Başkanlık Anayasası” ile ilgili şunları ifade etti:

G.M.: AKP Başkanlık Anayasası ile birlikte Türkiye’yi nereye taşımaya çalışıyor? Bu duruma karşı nasıl bir mücadele izlenmeli?

N.Y.: AKP’nin başkanlık hevesi, kendi deyimleri ile kurmaya çalıştıkları “Yeni Türkiye”nin son adımıdır. En azından AKP cephesinde “Yeni Türkiye”nin başkanlık sistemi ile taçlandırılması gerektiği algısı var. Özüne bakıldığında ise atılan adımların laik cumhuriyetin tasfiye edilmesi, Osmanlı güzellemesi ile giden bir sürecin saltanat ile taçlandırılması olarak tanımlanması mümkün. AKP Osmanlı hülyaları kuruyor, padişahlık özlemiyle hareket ediyor.

Biz, İlerici Kadınlar Derneği olarak kuruluş ilkelerimiz gereği gericiliğe karşı mücadelenin kadınlar açısından yaşamsal olduğu tespitiyle laiklik mücadelesini başa yazdık. Dolayısıyla laikliği ortadan kaldıran, gerici politikalarla kadınları bir cendereye sokan ve kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin baş sorumlusu olan bu zihniyetle hesabımız var. Başkanlık sistemi bu zihniyetin uzantısı ve kurumsallaşmasıdır. Meclis Başkanı “laiklik yeni anayasada olmamalı diyerek” niyetlerini açıkça ortaya koymuştu. Biz de diyoruz ki laiklik yoksa kadının esareti vardır.

Hazırlanan ve meclise sunulan anayasa değişiklik teklifi yasama, yürütme ve yargı erkinin tekleşmesidir. Meclisin fiili olarak devre dışı kalacağı bir model öngörüyor. Oylama sırasında yaşananlar ise hukuk ve yasa tanımazlığın geldiği son noktadır. Başkanlık rejimi saltanatın tescillenmesidir. Mesele ilericilik gericilik kavgasıdır. Bu kavga insanlık tarihi boyunca farklı mecralarda şekillendi. Bugün başkanlık, diktatörlük, saltanat sevdalıları ile eşitlik, özgürlük, laiklik diyenlerin kavgası olarak karşımıza çıkıyor. Burada herkes tarafını seçmelidir.

Geniş bir mücadele hattı kurulmalı, başta kadınlar, emekçiler, gençler burada yerini almalıdır. Bütün mahallelerde, işyerlerinde, okullarda her nerede isek istenen rejim değişikliği teşhir edilmeli, “Başkanlık Anayasası’na hayır” çalışması örgütlenmelidir. İlerici Kadınlar Derneği olarak geçtiğimiz günlerde yapılan “Başkanlığa Hayır Komiteleri” çağrısını önemsediğimizi ifade etmek istiyorum. İKD bu süreçte üzerine düşen tarihi sorumluluğun gereği hayır çalışmasını güçlendirecek, bu mücadele hattının içinde yer alacaktır.