"IBM'den sonra ilk kez": Kod-A işçileri sendika düşmanlığına direniyor

Çok sayıda kamu kurumuna diital arşivleme hizmeti veren Kod-A bilişimde sendika düşmanlığıa karşı işçiler eylem düzenleyecek.

Türkiye genelinde çok sayıda kamu kurumuna dijital evrak arşivleme, tarama, indeksleme ve aktarma hizmeti veren Kod-A bilişim şirketinde sendika düşmanlığı sürgün, işten atmalar ve tehditlerle had safhaya ulaştı.

İstanbul’da İTÜ Ayazağa Kampüsü Teknokent binasında, Ankara’da Çankaya ilçesinde, İzmir’de İTOB OSB’de faaliyet gösteren ve yaklaşık 900 işçinin çalıştığı şirkette çoğunluk sağlayarak Çalışma Bakanlığı’ndan yetki alan DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası, işçilerin sendikal haklarının ihlal edilmesine karşı Kod-A işyerleri önünde eylem kararı aldı. Sendika üyesi işçiler ilk olarak Perşembe günü İTÜ Ayazağa Kampüsü önünde bir eylem düzenleyecek.

AKP’yle yakın ilişkileri de olduğu iddia edilen firmada yaşananlarla ilgili Manifesto‘ya bilgi veren Sosyal-İş Genel Sekreteri Celal Uyar şunları söyledi: “Burada biz yasanın gerektirdiği çoğunluğu sağladıktan sonra Çalışma Bakanlığı’na başvurduk. Onun üzerine işçi arkadaşlarımıza sürgünler başladı. İzmir’deki işçiler Ankara’ya sürülmeye başlandı. Sadece İstanbul’da 10 arkadaşımızı işten çıkardılar”

Cesaretin nedeni belli

Uyar, firmanın AKP’yle ilişkisine yönelik iddialarla ilgili sorumuza şu yanıtı verdi:

“10 milyonun üzerinde ciro yapan firmaların arşiv tutması zorunlu hale getirilince bu firma AKP’ye yakın bir firma tarafından kuruluyor. Toplam 10 yıllık bir firma. Türk Telekom, Merkez Bankası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi Türkiye’nin büyük kamu kurumlarına arşiv hizmetini veriyorlar. Binali Yıldırım İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olduğu dönemde bunlara İzmir Menderes’te ‘Dijital Arşiv Kent’ projesi kapsamında depo veriliyor. Yani AKP’nin koruyup kolladığı bir firma.”

Sektördeki çalışanlar için kritik 

Sosyal-İş Genel Sekreteri Uyar, Kod-A’da yakalanan örgütlenme başarısının bilişim sektöründeki mücadele açısından önemine de dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Bu alanda Türkiye’de daha önce IBM’de bir örgütlenme girişimi oldu. Başarılamadı. Bu sahada, bilişim sektöründe çok uzun zamandır ilk kez örgütlenmede çoğunluk elde edildi. Buradan bir toplu sözleşme çıkması tüm sektördekiler için, çağrı merkezlerindekiler için bir örnek oluşturacak. Çok önemsiyoruz yani. Sosyal-İş’in sınırlarının çok ötesinde, yüzbinlerce örgütsüz plaza çalışanı için de bir örnek oluşturacak.”

Uyar, sözlerini Perşembe günü İTÜ Ayazağa Yerleşkesi önünde saat 12.30’da yapılacak eyleme katılım için çağrıda bulunarak sonlandırdı.