Halk kendi geleceğinin, finans tekeli JP Morgan ise 'yatırımlarının' derdinde

Dünyanın önde gelen finans tekellerinden JP Morgan, ülkemizde gerçekleşen başkanlık referandumunu, kendi piyasacı bakış açısıyla yorumlayan bir rapor yayınladı.

Halk kendi geleceğinin, finans tekeli JP Morgan ise 'yatırımlarının' derdinde

16 Nisan günü gerçekleşen şaibeli Başkanlık Referandumu sonrasında halk kitleleri, kendi geleceklerine sahip çıkmak adına şaibeli referandum sonuçlarına itiraz ederken, dünyanın önde gelen finans tekellerinden birisi olan JP Morgan, başkanlık seçimlerini kendi piyasacı bakış açısından yorumladığı bir rapor yayınladı.

Yayınlanan raporda, birçok yabancı yatırımcı için erken seçim olasılığının ve ülkedeki siyasi belirsizliğin temel endişe kaynaklarından birisi olduğu belirtilirken, siyasi belirsizliğin giderilmesinin, büyüme dinamiklerini etkileyeceği savunuldu.

Raporda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, YSK’nın son anda “mühürsüz oy kullanımına” dair aldığı kararın şaibe yarattığını belirtmesinin, kısa vadede bir gerginlik yaratacağını ancak bu durumun seçim sonuçlarının üzerinde bir değişikliğe sebep olmasını beklemediklerini belirtti.

İkinci olarak ise, Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘zafer’ konuşmasında idam cezasının getirilmesini hatırlatmasının özellikle Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri gerginleştireceğini ve bunun potansiyel bir risk yaratacağı belirtiliyor.

Yayınlanan bu rapor, dünyanın önde gelen finans tekellerinden JP Morgan’ın, kendi sınıfsal pozisyonu gereği ülkemizi bir “pazar”, içinde yaşayan yurttaşları ise sermaye sınıfına daha fazla para kazandırması gereken özneler olarak gördüğünü ortaya koyar nitelikte.