Hafıza-i Beşer | Gericiliğe boyun eğmeyen ilahiyatçı: Bahriye Üçok

“İslam’da örtünmenin zorunlu olmadığını” dillendirdiği için islamcılarca katledilen Bahriye Üçok'u anıyoruz.

Hafıza-i Beşer | Gericiliğe boyun eğmeyen ilahiyatçı: Bahriye Üçok

27 yıl önce “İslam’da örtünmenin zorunlu olmadığını” dillendirdiği için İslami Hareket Örgütü tarafından katledildi Bahriye Üçok…

1953 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyeliği yapan Üçok, 6 Ekim 1990 günü evine gönderilen kitap paketini kapısının önünde açmaya çalışırken, içine yerleştirilen bombanın patlaması sonucu yaşamını yitirdi.

Ölümü ile ilgili olarak Cumhuriyet gazetesindeki haberde, olay şöyle aktarıldı:

Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Turan Dursun’dan sonra türbana karşı tavrı ve laikliği savunmasıyla tanınan SHP Parti Meclisi Üyesi Bahriye Üçok da suikast sonucu öldürüldü. İstanbul’dan Ankara Çankaya’daki evine özel bir kargo şirketiyle yollanan kitap paketini açan Üçok, içindeki bombanın patlaması sonucu ağır yaralandı. İki kolu ve bir bacağı kopan Üçok kaldırıldığı hastanede ameliyata alınamadan öldü. Cinayeti İslami Hareket adlı örgüt üstlendi. Cumhuriyet Gazetesini telefonla arayarak İslami Hareket Örgütü adına konuştuğunu bildiren bir kişi Üçok’u “tesettür konusundaki düşünceleri yüzünden” cezalandırdıklarını söyledi. Aynı kişi “İslam’a sınır koyanları öldürmeyi borç bildiklerini” belirtti. (Cumhuriyet Gazetesi, 7 Ekim 1990)

Bombalı paketi kabul eden ‘kargocu kız’ olarak da tanınan Gülay Calap, uzun süre ortadan kaybolduktan sonra 16 Ocak 1994 yılında yakalandı.

Türkiye’de faili meçhul cinayetlerin arttığı bu dönemde, aldığı tehditlerden dolayı öğretim üyeliğini bırakmak zorunda kaldı.

İslam dininin yanlış yorumlandığını, İslam’da oruç tutmanın zorunlu olmadığını, başörtüsü kavramının bulunmadığını konuşmalarında vurgulayan Üçok, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin ilk kadın öğretim üyesi, senatör, Ordu Milletvekili ve Cumhuriyet gazetesi yazarıydı.

SHP Parti Meclisi üyesi olan Doç. Dr. Bahriye Üçok, katledildiği sırada SHP için bir laiklik raporu hazırlamaktaydı. Üçok, katıldığı toplantılarda sık sık laiklik, kadın hakları ve irtica tehlikesi üzerinde durmuş ve “laikliğin savunucusu ilahiyatçı” olarak tanınmıştı.

Arapça, Fransızca ve Farsça bilen Üçok’un, “İslam’dan Dönenler”, “Yalancı Peygamberler” ve “İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar” adlı üç kitap yayımlamıştır.