Hafıza-i Beşer | 9 Kasım 1989: Berlin Duvarı yıkıldı

Berlin Duvarı'nın yıkılması, sosyalizmin çözülüşünün ilk işaretlerinden biri olarak emperyalistler tarafından sevinçle karşılandı.

Hafıza-i Beşer | 9 Kasım 1989: Berlin Duvarı yıkıldı

Berlin Duvarı, 1961 yılında örüldü ve Soğuk Savaş’ın önemli simgelerinden biri oldu.

28 yıl boyunca varlığını sürdüren duvar, halkı ikiye bölmek değil, Avrupa’da savaş tehlikesine karşı alınan bir önlemdir. Almanya’nın savaş sonrası bölünmesi ise emperyalizmin bir tercihidir ve bu tercih sonucu oluşan tablo ile birlikte Demokratik Almanya Cumhuriyeti yıkıma uğratılmaya çalışılmıştır.

Duvar, 9 Kasım 1989 yılında yıkıldı. Bu yıkım emperyalistler, kapitalistler tarafından alkışlandı. Nedeni çok açık: Duvar’ın yıkımı, sosyalizmin çözülüş işaretlerinden biriydi.

Gerçek şu ki, hep yazılan “Yıkımdan önce Doğu Almanya’da 1 milyon kişi özgürlük ve reform için sokaklara döküldü” haberleri ile sosyalizm karalanmaya çalışılmış, bunun için tüm taktikler hayata geçirilmişti. Özellikle ABD emperyalizminin yıkım için başlattığı provokasyonlar ile ülkeye ajanlar sokularak halk Sovyetlere karşı kışkırtılmıştı.

Özellikle büyük çiftliklerin tamamen zehirlenmesi, süt tozuna sabun katarak okullara servis edilmesi gibi formüller üretilerek halk provoke ediliyordu. Berlin Duvarı hakkında o kadar çok yalan söylendi ki, yıkılması döneminde çıkan haberlerde duvarı aşmak için ölenlerin sayısına dair veriler/bilgiler bile her an değişebiliyordu.