Hafıza-i Beşer | 22 Aralık 1936: Nikolay A. Ostrovsky hayata gözlerini yumdu

"Ve Çeliğe Su Verildi" romanının yazarı Nikolay Alekseyeviç Ostrovsky 81 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu.

Hafıza-i Beşer | 22 Aralık 1936: Nikolay A. Ostrovsky hayata gözlerini yumdu

Nikolay Alekseyeviç Ostrovsky 16 Eylül 1904’te bugünkü Ukrayna’nın Viliya köyünde dünyaya geldi. Çocukluğu yoksulluk içinde geçti. 1914’te ailesi ile Şepetova kasabasına taşındı. Burada ilkokula başlayan Ostrovsky din öğretmeni tarafından okuldan atıldı. Farklı işlerde çalışarak hayatını idame etti.

1918’de Almanlar kasabayı işgal edince Bolşeviklere dahil olup sosyalizm ile tanıştı. Temmuz 1918’de Komsomol’a, Ağustos’ta Kızıl Ordu’ya girdi. Bu savaşta yaralandı ve yarası her geçen gün kötüye gitti. 1923 yılında Kızıl Ordu İkinci Eğitim Taburu Komiseri ve Berezdov kentinin Komsomol sekreteri seçildi. Ocak 1924’te Komünist Partisi’ne girdi. 1927’de Moskova’da Sverdlov Komünist Üniversitesi’nde mektupla öğrenim almaya başladı ve bu öğrenimini Haziran 1929’da bitirdi. Aynı yılın Ağustos ayında görme yeteneğini kaybetti ve ilk romanını yazdı: Ve Çeliğe Su Verildi…

1 Ekim 1935 yılında Lenin Nişanı aldı. Bunun üzerine Stalin’e şunları yazdı: “Sevgili Stalin Yoldaş! Size – liderimize ve öğretmenimize, benim için hayattaki en değerli insana – kalbimde hissettiğim bu ateşli sözleri göndermek istiyorum. Düşmana farklı bir silahı kullanarak darbe indireceğim; kötü eğitimli bir işçiyi alıp onu bir Sovyet yazarı haline getiren Lenin ve Stalin’in partisinden aldığım bir silah bu.”

22 Aralık 1936’da iç savaştan kalan yaralar ve hastalıklara karşı verdiği mücadeleyi 32 yaşında Moskova’da kaybetti.