Hafıza-i Beşer | 20 Ekim 1978: Ordinaryüs Profesör Bedri Karafakioğlu faşistlerce katledildi

20 Ekim 1978'de İstanbul'da faşistlerce yaylım ateşine tutularak öldürülen ilerici akademisyen Bedri Karafakioğlu'nu anıyoruz.

Hafıza-i Beşer | 20 Ekim 1978: Ordinaryüs Profesör Bedri Karafakioğlu faşistlerce katledildi

23 Ekim 1915’te Çorum’da doğdu. PTT’den aldığı bursla İstanbul Teknik Üniversitesi’nde okuyabildi. 1937 yılında Paris’te 2 sene burslu olarak okudu.

1939 yılında ülkesine döndüğünde kendisi gibi elektrik mühendisliğinde okuyanlarla beraber İTÜ Elektrik Fakültesi’ni kurarlar. 1939’da doçent 1948 yılında ise profesör olur. 1957 yılına kadar İTÜ Teknik Okulu Müdürlüğü görevinde bulunmuş ve sonrasında İTÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi’ne dönüştürülen bu birimde öldürülene dek ders vermiştir. 1960 yılında Elektrik Fakültesi Profesörler Kurulu tarafından Telekomünikasyon Tekniği Kürsüsü Ordinaryus Profesörlüğü’ne oybirliği ile seçilmiştir. 1964-65 yıllarında İTÜ Elektrik Fakültesi dekanlığı, 1965-69 yılları arasında İTÜ rektörlüğü yapmıştır. Bu dönem, 1965’den sonra gelişen anti-emperyalist mücadelenin üniversitelerde güçlendiği dönemdir. 1968″den sonra çıkarılmak istenen “Öğrenci Disiplin Yönetmeliği”ne “Gençliğin heyecanları emirlerle kanalize edilemez” diyerek karşı çıkmıştır. Bu yıllar içinde İstanbul Teknik Üniversitesi, İTÜ Teknik Okulu ve İstanbul Yüksek Tekniker Okulu tarafından “Özel Okullar Yürüyüşü” olarak gerçekleştirilen protesto çalışmalarının toplantılarına katılmaktan geri durmamıştır. Karafakioğlu’nun mütevazılığı bugün bile örnek alınacak niteliktedir. Öğrencileriyle her zaman iç içe yaşamaktan, evinde sohbet etmekten hiç çekinmemiştir.

Bedri Karafakioğlu 1978 yılının 20 Ekim Cuma günü Bakırköy Gençler Caddesi’nde kimlikleri bilinmeyen kişiler tarafından tabancayla yaylım ateşine tutularak katledildi. Katilleri hiçbir zaman açığı çıkarılmadı ama faşist güçlerin planlarının bir parçası olduğundan da kimsenin şüphesi yoktu.