Gerici müfredattan yeni inciler: Çok sesli müzik gitti, ilahiler ve salavatlar geldi

AKP'nin okullarda uygulamaya soktuğu müfredatta müzik dersinin de gericilikten nasibini aldığı ortaya çıktı.

Gerici müfredattan yeni inciler: Çok sesli müzik gitti, ilahiler ve salavatlar geldi

AKP’nin okullarda uygulamaya soktuğu müfredatta müzik dersinin de gericilikten nasibini aldığı ortaya çıktı.

Müzik eğitmenleri, yeni müfredatta Batı müziğinin ve çoksesliliğe ait konuların neredeyse tamamının kaldırıldığını, yerine tümüyle tasavvuf ve dini müzik konulduğunu belirterek tepki gösterdi.

Habertürk’ten Fatmanur Boylu‘nun aktardığına göre müzik eğitmenleri, tepkilerini sosyal medyadan dile getirdi. Öğretmenler, öğrenciliklerinde kendilerine öğretilen her şeyin neredeyse tamamen kaldırıldığını iddia ederek şöyle konuştu: “Batı müziğine ve çoksesli müziğe neredeyse hiç yer verilmedi. Yerine ilahiler ve salavatlar getirildi. Müzik derslerini de din kültürü öğretmenleri versin o zaman.”

Eski müfredatta İstiklal Marşı’na 1 ay zaman ayırdıklarını kaydeden müzik öğretmenleri, bu müfredata göre 1 hafta bile sürmeyeceğini öne sürdü. Müzik dersi kitaplarında dikkat çeken konu başlıkları şöyle:

Ortaöğretim 9. sınıf: Marşların doğru söylenmesi öğretilecek, Türk müziği usulleri tanıtılacak, dini müzikler, mehter müziği gibi türler anlatılacak, ses kayıtları dinletilecek.

Ortaöğretim 10. sınıf: Milli bilinç kazandıran marşların ve kahramanlık türkülerinin seslendirilmesi, Türk sanat müziği ve dini müzik eserlerinin dinlenmesi, dini müzik eserleri dinlettirilmesi, dini müzik eserleri dinletilirken inançlara saygı duyulmasının gerekliliğine değinilmesi, enderun, mehter, Mevlevihanelerin müzik alanında verdiği eğitimler, klasik dönem müziğinin genel özellikleri.

Ortaöğretim 11.sınıf: İstiklal Marşı’nın doğru ve etkili söylenmesi, Atatürk’ün sevdiği şarkı ve türkülere örnekler, internet ortamında müzik dinlerken siber güvenliğe ve etik kurallara dikkat edilmesi gerekliliği, romantik dönem müziklerinin genel özellikleri, Atatürk’ün müzik eğitimi için yurtdışına gönderdiği sanatçılar.

Ortaöğretim 12. sınıf: İstiklal Marşı’nın yönetilmesi, Türk müziğine ait kürdi, hüseyni ve nihavent makam dizilerinin öğretilmesi, müzik kültürü ve farklı kültürlere saygı duymanın gerekliliği, çoksesli Türk müziği ve klasik Batı müziğinden seçkin eserler, ülkedeki Batı müziği yorumcuları.