Erdoğan'dan Yıldırım'a 'Hukuk devleti' fırçası

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Başbakan Binali Yıldırım'a ABD ziyaretindeki açıklamaları nedeniyle kızdığı iddia ediliyor.

Erdoğan'dan Yıldırım'a 'Hukuk devleti' fırçası

Başbakan Binali Yıldırım’ın ABD ziyaretindeki temasları sırasında yaptığı bazı açıklamaların AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı kızdırdığı ileri sürüldü.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eski danışmanı ve Yeniçağ yazarı Ahmet Takan’ın iddiasına göre Erdoğan, Rusya ziyareti öncesi Binali Yıldırım’ı ABD ziyaretindeki açıklamaları nedeniyle Kısıklı’daki evine çağırdı. İddiaya göre Erdoğan’ın Yıldırım’ın ABD ile gerginliğe neden olan konularla ilgili “Her iki ülke de hukuk devleti. Hukuk devleti kurallarına göre işlem ifa edilmektedir” sözleri sonrası ‘kafası attı’.

Takan’ın “Erdoğan, Yıldırım’ın ABD temaslarından memnun kalmadı!..” başlıklı yazısında ilgili bölüm şöyle:

Takan’ın yazısından bir bölüm şöyle:

“AKP Genel Başkanı R. Erdoğan, Başbakan ABD’de park gezintisinden döndükten sonra Rusya gitmeden önce o çok kısa aralıkta Binali Yıldırım ile İstanbul’da iki defa sürpriz bir şekilde görüştü. Görüşmelerin içeriği -doğal olarak- çok merak edildi. TBMM Başkanlığı adaylığı, yenilecek grup vitrini, Rusya’ya gitmeden önce son bir görüş alışverişi vs. gibi gündem başlıkları sıralandı. Sarayın yönetim şeklini iyi tanıyanlar bunların dolgu malzemesi olduğunu çok iyi bilirler. Erdoğan, neye karar verdiyse bir telefon talimatı ile Binali Yıldırım’ı bilgilendirebilirdi. Hiç de sorun olmazdı. Erdoğan’ın neden Binali Yıldırım’ı iki defa huzura çağırdığına saray kaynaklarından ulaştım:

Erdoğan, Binali Yıldırım’a çok ama çok öfkelenmiş…

Neden?..

Hatırlayalım; Başbakan Binali Yıldırım, yola çıkmadan havaalanında, vize krizi hakkında yaptığı ABD’nin “Türk hükümetinin ABD çalışanlarını tutuklamayacağına ilişkin güvence verdiği” yönündeki açıklamasına ilişkin olarak, “İki ülke de hukuk devleti, ABD’ye güvence vermedik” demişti. Yıldırım, ABD’ye gitmeden önce temasların tek gayesinin Zarrab dosyası olduğu Ankara’da genel kabuldü. Görüşmelerin sonuca etki etmeyeceği, ABD’nin bir tutum değişikliği içine girmeyeceği beklenendi…

Erdoğan’ın kafasının tası Binali Yıldırım’ın havaalanında yaptığı açıklama sırasında atmış. Başbakan’ın, “iki ülke de hukuk devleti” cümlesindeki ABD’ye hukuk devleti sıfatını vermesine çok içerlemiş. Yıldırım döndüğünde de huzura çağırarak öfkesini en sert sözlerle yüzüne karşı aktarmış. O kadar çok kızmış ki Erdoğan Yıldırım’a, birinci görüşme kesmemiş, ikinci görüşme de aynı konu mevzubahis olmuş. Saray kaynaklarıma, Erdoğan’ın fırçasının mahiyetini sordum. Söylemediler. “Binali Yıldırım’ın ABD gezisinden netice alamadığımızın ötesinde Erdoğan’ın Zarrab konusunda söylem politikasını da bozdu” demekle yetindiler.”