Erdoğan yüzde 10 seçim barajından yana

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında uyum yasaları toplantısı yapıldı. Toplantıda seçim barajının yüzde 10 olarak kalmasının kesinlik kazandığı ifade edildi.

Erdoğan yüzde 10 seçim barajından yana

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında uyum yasaları toplantısı yapıldı. Toplantıda seçim barajının yüzde 10 olarak kalmasının kesinlik kazandığı ifade edildi.

AKP’li Cumhurbaşkan Erdoğan, partisinin kurmayları ve hukukçu milletvekilleriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantıda seçim yasasında değişiklik öngören uyum paketi ele alındı.

“Tek adaylık olacak”

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın aktardığına göre, Erdoğan, çifte adaylık olabileceği noktasındayken, müzakerelerin sonunda sakıncaları ortaya konulunca, doğrusunun tek adaylık olduğu görüşü ağırlık kazandı. Bunun gerekçeleri de “Yasama ve yürütme ayrı olduğu için çifte aday olamaz. 600 milletvekili için seçim yapılacak. Birisi cumhurbaşkanı seçilirse, 599 milletvekili olmaz. Doğrusu sistemde, bir kişinin tek bir makama aday olmasıdır” diye anlatıldı.

“Yüzde 10’a devam”

Kamuoyunun beklediği ‘seçim ittifakı, seçim barajı ve daraltılmış bölge’ konuları ise sınırlı müzakere edildi. Erdoğan’ın yüzde 10 seçim barajının korunmasından yana açık tavır sergilediği öğrenildi. Seçim ittifakların bugünün konusu olmadığı, daha sonra üzerinde çalışılarak diğer partilere sunulabileceği konuşuldu. MHP, barajın düşürülmesi için çağrıda bulunmuştu.Partide oluşan görüşe göre, seçim ittifakı, mevcut seçim yasasındaki gibi ‘örtülü’ değil ‘açıktan’ yapılabilecek. Seçim ittifakının, seçim pusulasında ittifak yapan partilerin isimleri belirtilerek yazılmasının daha doğru olduğu ifade edildi.