Emperyalizmin kanlı tarihi

Emperyalizmin kanlı tarihi

02-10-2017 15:13

PUSULA'da bu hafta herkesi haydut ilan etmeye meraklı emperyalizmin kanlı tarihini değerlendiriyoruz.

Dünyanın dört bir yanında çatışmalar ve gerilimler gündemin en üst sıralarında. ABD saldırganlığından üstün körü bahsedilse bile tüm medyada ABD’ye karşı çıkan her ülke ve lider şeytanlaştırılıyor. Benzer şekilde komünizmin karalanması için de Sovyetler Birliği ve liderleri hakkında da milyonlarca insanı öldürdükleri gibi dayanaksız yalanlar söylenmeye devam ediyor.

İspanya’da Katalonya ve Irak’ta Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin ayrılma hamleleri ile Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin ülkesini ve halkını savunmak üzere attığı adımlar üzerine yaşanan tartışmalarda emperyalizmin tarihi boyunca oynadığı rol ve işlediği suçlar ise yok sayılıyor.

2003 yılındaki Irak işgali ve 2011’den bu yana Suriye’de yaşananlar kuşkusuz belleklerde. Ancak emperyalizmin Kore’de, Vietnam’da ve Latin Amerika’da yaptıklarını da hatırlamak gerekiyor. Aksi halde emperyalizm yeni savaşlar ararken ve ülkeleri parçalarken çizilen “pırıltılı” tablolar hepimizi kör ediyor.

PUSULA’da bu hafta emperyalist planların kanlı sonuçlarını hatırlatmak için “Her yerde tehdit emperyalizm” başlıklı dosya yazısı ile birlikte Behiç Oktay’ın “Emperyalist savaş ve tecrit çemberinde KDHC”, Zafer Aksel Çekiç’in “Fransa’dan ABD’ye emperyalizm ve Vietnam” ve Taylan Yılmaz’ın “Arka bahçe Latin Amerika” başlıklı yazılarıyla emperyalizmin kanlı tarihini değerlendiriyoruz.

İyi okumalar…