Emekçilerin gündemi asgari ücret: Açlık sınırına yaklaşılacak mı?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018'de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını yapacak.

Emekçilerin gündemi asgari ücret: Açlık sınırına yaklaşılacak mı?

Bir kaç gündür milyardolarların havada uçuştuğu vergi kaçırma, rüşvet ve kara para aklama haberleriyle sarsılan Türkiye’de emekçilerin gündemi ise, bin 567 lira olarak belirlenen açlık sınırının dahi altında olan asgari ücrette yapılacak artışın belirleneceği görüşmeler.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018’de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere bugün ilk toplantısını gerçekleştirecek.

Yaklaşık 7 milyona yakın emekçiyi ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde başlayacak. Aralık ayı sonunda yeni asgari ücret açıklanmış olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun başkanlığında toplanacak komisyonda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), patron tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek.

Görüşmeler önce konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “1983, 1984, 1993, 2008 ve 2012 yıllarında işçi, işveren ve hükümet, asgari ücret rakamında mutabık kaldı. Gönlümüzden geçen yeni asgari ücretin bu yıl oy birliğiyle belirlenmesi ama maalesef bu son 35 yılda sadece beş kere gerçekleşti.” dedi.

İşveren tarafından yapılan açıklamaların mutabakatın sağlanmayacağı yönünde olduğunu belirten Atalay, asgari ücretteki artış tekliflerini TÜİK’in bir işçi için belirleyeceği “asgari geçim tutarı”nın ardından kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 777 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 404 lira 6 kuruş olarak uygulanıyor. 

Patronlar ‘enflasyona bakmayın’ diyor

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, 2018 yılı asgari ücret tespit çalışmalarında enflasyonun tek belirleyici olmaması gerektiğini savunarak  “İşsizlik oranları, verimlilik artışı, küresel, ekonomik ve siyasi gelişmeler, ekonomik riskler, rekabet gücü gibi belirleyici diğer değişkenler de dikkate alınmalıdır.” demişti.

 

http://gazetemanifesto.com/2017/11/27/emekcilere-yasam-hakki-yok-aclik-siniri-bin-567-liraya-yukseldi/