Ekşi Sözlük'te Ömer Halisdemir'le ilgili başlığa erişim engeli

Darbe girişiminin engellenmesindeki önemli isimlerden Astsubay Ömer Halisdemir ile ilgili olarak Ekşi Sözlük'te açılan başlık, mahkeme kararıyla engellendi.

Ekşi Sözlük'te Ömer Halisdemir'le ilgili başlığa erişim engeli

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görevliyken, komutanlığı ele geçirmeye çalışan Tuğgeneral Semih Terzi’yi vurduktan sonra öldürülen Astsubay Başçavuş Ömer Halisdemir ile ilgili olarak Ekşi Sözlük’te açılan başlık, mahkeme kararıyla engellendi. Karar için başvurunun Halisdemir’in ailesi tarafından yapıldığı açıklandı.

Darbe girişiminin kaderini değiştirdiği belirtilen Astsubay Ömer Halisdemir’in ailesini CHP’li çıktığı olduğu iddia edilmişti. Sözcü’den Saygı Öztürk‘ün köşesine taşıdığı iddiaya göre, Ömer Halisdemir’i ağabeyi Doğan Halisdemir’in, Bor İlçesi’ne bağlı Çukurkuyu Beldesi’nde daha önce CHP Belde Başkanlığı görevinde bulunduğu, halen partinin üyesi ve delegesi olduğu anlaşılmıştı.

Engellendi

Darbe girişiminin ardından Ekşi Sözlük’te açılan “ömer halisdemir’in ailesinin chp’li çıkması” isimli başlıkta, Astsubay Ömer Halisdemir’in ailesinin CHP’li olduğu ve kendilerine yapılmak istenen yardımları reddettiğine ilişkin haber ve yorumlar yer alıyordu.

Ancak Ekşi Sözlük yönetimi kendilerine iletilen mahkeme kararı uyarınca açılan başlıktaki içerikleri sildi. Söz konusu başlığa ulaşmak isteyenler, “ankara 1. sulh ceza hakimliği’nin 2017/1970 d.iş sayılı ve 29.03.2017 tarihli kararı uyarınca bu başlıkta yer alan içeriklere erişimin engellenmesine karar verilmiştir” uyarısıyla karşılaşıyor.

Ailesi başvurmuş

Engellemeye ilişkin haberlerin ardından AA’nın yayınladığı habere göre, karar için Halisdemir’in eşi Hatice Halisdemir ve babası Hasan Hüseyin Halisdemir’in mahkemeye başvurduğu öğrenildi.

Habere göre, karar yalnızca Ekşi Sözlük’teki başlığı değil, 19 internet sayfasını da kapsıyor.

Halisdemir ailesinin başvuru dilekçesinde sözkonusu internet sayfalarında Halisdemir’in CHP’li olduğuna ilişkin haberlerin yer aldığı, başvurucuların kişilik haklarını ihlal eden nitelikte, onur ve saygınlığına yönelik rencide edici özellikte gerçek dışı ithamlarda bulunulduğu ifade edildi. Ayrıca ailenin ve Halisdemir’in CHP’li olduklarıyla ilgili iddianın da gerçek olmadığı ifade edildi.

Dilekçede, şu ifadelere yer verildi:

“Şehit Halisdemir, 15 Temmuz gecesi, tarihte eşine az rastlanır bir kahramanlık ve cesaret örneği göstermek suretiyle şehit olmuş ve milletimizin kalbinde müstesna bir yere nail olmuştur. Şehit Halisdemir, tıpkı İstanbul’un fethindeki Ulubatlı Hasan, Çanakkale Harbindeki Seyit Onbaşı gibi tarihteki özel yerini almış ve milletimiz için ortak bir tarihi değere dönüşmüştür. Dolayısıyla şehidimizi ve ailesini bir siyasi görüşle özdeşleştirmek onun hatırasına açık bir saygısızlık teşkil ettiği gibi ailesini de rencide etmiştir. Kaldı ki haber, hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır.”

Ayrıca, söz konusu URL adreslerine erişimin engellenmesinin başvurucuların kişilik haklarının korunması için hukuki bir zorunluluk olduğu belirtildi.

Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği, benzer içeriğe sahip 19 URL adresine erişimin engellenmesine karar verdi.