Çin Komünist Partisi'nin 19. Ulusal Kongresi başladı

Çin Komünist Partisi(ÇKP) 19. Ulusal Kongresi Pekin’deki Büyük Halk Sarayı’nda başladı.

Çin Komünist Partisi'nin 19. Ulusal Kongresi başladı

Çin Komünist Partisi(ÇKP) 19. Ulusal Kongresi Pekin’deki Büyük Halk Sarayı’nda başladı.

ÇKP’nin 89 milyon üyesinden seçilen 2 binden fazla delege, Xi Jinping’in sunduğu raporu, geçen dönem ÇKP Merkez Komitesi Disiplin Denetleme Komitesi’nin sunacağı çalışma raporunu ve ÇKP Tüzüğü Değişim Taslağı’nı inceleyecek, yeni dönem ÇKP Merkez Komitesi ve Disiplin Denetleme Komitesi seçilecek.

Çin’de iktidar partisi konumundaki ÇKP, dünyanın en büyük siyasi partisi. 5 yılda bir düzenlenen Ulusal Kongre ve kongrede seçilen ÇKP Merkez Komitesi, ÇKP’nin en yüksek liderlik organı konumunda.

Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, ÇKP 19. Ulusal Kongresi’nin açılış konuşmasında önemli mesajlar verdi.

Xi’nin 19. Uusal Kongre’ye sunduğu rapora göre, 2035 yılına kadar Çin’de sosyalist modernizasyon gerçekleştirilecek.

İşte Xi’nin konuşmasından bazı bölümler:

 

“Güçlü, çağdaş Sosyalist bir ülke”

Çin, 2020 yılında orta halli refah toplumu inşası temelinde, bu yüzyılın ortasında güçlü, çağdaş bir sosyalist ülke haline gelecek.Ülkenin ekonomik ve bilimsel gücü yükseltilecek, kültür gücü gözle görülür şekilde artırılacak. Hukuk devleti ilkesine dayanan ülke ve toplum inşa edilecek, ulusal yönetim sistemi ve yönetim yeteneğinin modernizasyonu gerçekleştirilecek. Kentsel ile kırsal kesimler arasındaki gelişmişlik farkı azaltılacak, temel kamu hizmetleri eşit şekilde dağıtılacak. Ekolojik ortam iyileştirilecek.Yüzyılımızın ortasında Çin müreffeh, güçlü, demokratik, medeni ve uyumlu bir sosyalist çağdaş ülke haline getirilecek.Çin, kapsamlı devlet gücü ve uluslararası etkisi bakımından dünyanın öncü ülkesi haline gelecek. Tüm halkın ortak refahı gerçekleştirilecek.

 

“2020 yılına kadar yoksulluk bitirilecek”
2020 yılına kadar yoksulluk sınırının altında kalan yoksul nüfus ve ilçeler yoksulluktan kurtarılacak. ÇKP, tüm parti ve tüm toplumun güçlerini seferber ederek, yoksullara isabetli yardım politikası ve merkez komite genel planı doğrultusunda idari bölgelerin genel sorumluluğunu üstlendi.

 

“Kalkınmanın temeli eğitimdir”

Eğitim açısından güçlü bir ülke inşa etmenin Çin ulusunun kalkınmasının temelidir.

Şehir ve kasabalardaki zorunlu eğitimin bütünleşerek gelişmesinin ilerletilmesi, kırsal bölgelerde zorunlu eğitime büyük önem verilmesi, kaliteli okul öncesi eğitim, özel eğitim ve online eğitimin düzenlenmesi, lise eğitiminin yaygınlaştırılması gerekmektedir.

Çin’de dünyanın en ileri seviyesindeki üniversite ve bölümleri inşasının hızlandırılması, öğrencilere yardım sisteminin sağlamlaştırılması, kent ve kasabalarda yeni artan çalışanların çoğunluğunun lise eğitimi görmesi ve yüksek eğitim görenlerin arttırılması sağlanacak.

 

“Çin, dünyanın en iyi ordusuna sahip olacak”

Çin, bu yüzyılın ortasında dünyanın en iyi ordusuna sahip olacak. Çin ordusunun, dünyada yeni askeri devrimin gelişme eğilimine ve ulusal güvenlik ihtiyaçlarına uyum sağlaması gerekmektedir.

Çin 2020 yılına kadar orduda modernizasyonu gerçekleştirecek, bilişimleşme inşasında ilerleme kaydedilecek, stratejik kabiliyet yükseltilecek.

 

“Ekolojik sistemi koruma ve onarma projeleri uygulanacak”

Çin, yeşil, düşük karbonlu ve dolaşımlı olarak kalkınan ekonomik sistem geliştirecek. Çin’in atmosfer, su ve toprak kirliliğini önleme çalışmaları güçlendirecek. Ekolojik sistemi koruma ve onarma projeleri uygulanacak. Kamu mülkü olan doğal kaynakları ve varlıkları yönetim kuruluşunun yanı sıra doğa ve ekoloji denetim kuruluşları kurulacak. Toprak geliştirme ve koruma sistemi oluşturulacak.