Çavuşoğlu Almanya’da yelkenleri suya indirdi

Çavuşoğlu Almanya'da yelkenleri suya indirdi.

Çavuşoğlu Almanya’da yelkenleri suya indirdi

Almanya ile AKP arasında süren “miting tartışması” AKP’li kurmayların esip gürlemesiyle devam ederken, Hamburg’da konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yelkenleri suya indirdiği gözlemlendi.

AKP’li yetkililerin Almanya’da referandum gündemli miting yapmasının yasaklanmasının ardından başlayan gerilim, Çavuşoğlu’nun bugünkü toplantısının salonunun yerinin değişmesiyle yeni bir aşamaya geçti.

Gümrük Birliği’ne devam

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Alman yönetimini “Nazi” dönemine benzetmesiyle gerilim en üst safhaya taşınırken, Çavuşoğlu’nun bugünkü konuşması ile yumuşama sinyalleri verildi. Hamburg’da konuşan Çavuşoğlu “Erdoğan sevgisini kimse engelleyemez” diyerek “geri adım atmama” görüntüsü vermeye çalışırken, Türkiye’nin “barışa hizmet ettiğini” ima etti. Almanya ile ilişkileri iyi seviyede tutmaya çalıştıklarını dile getiren Çavuşoğlu, “AB ile Gümrük Birliği anlaşmasını yenilemek istiyoruz” diyerek yelkenleri suya indirdiğini gösterdi.

Uluslar arası sermayeye güvence

Çavuşoğlu Latin Amerika’dan Körfez ülkelerine kadar gezdiklerini dile getirirken, “yeni serbest ticaret anlaşmaları da yapacağız” şeklinde konuştu. Çavuşoğlu konuşmasında uluslar arası sermayeye “güvence vermeye” çalıştığı gözlemlenirken, Almanya’da Türkiye göçmenlerinin “radikalleşmediğini” ve DİTİB sayesinde radikalleşmeyeceğini de ifade etti.