Bursa'da avukatlar savunma güvenliği için yürüdü

Bursa'da son aylarda avukatlara yönelik saldırılar kitlesel bir yürüyüşle protesto edildi.

Bursa'da avukatlar savunma güvenliği için yürüdü

Bursa’da son 4 ayda biri ölümle sonuçlanan 4 ayrı avukata saldırı olayları ve faillerin tutuklanmaması, Bursalı avukatlarca protesto edildi.

Temmuz ayında Gemlik’te Avukat Özgür Aksoy’un uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından, Bursa merkez ve ilçelerinde yaşanan saldırı ve silahlı tehdit olaylarında artış gözlendi. Son olarak geçen hafta ofisinin girişinde Avukat Ahmet Cem Fırat’ın bıçaklanması üzerine her platformda failler hakkında tutuklama talep etmeyen savcı ve tutuklama kararı vermeyen hakimlerden yakınan Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, geçen hafta düzenlenen basın açıklamasına katılan meslektaşlarının da görüşünü almış ve protesto yürüyüşü planlamıştı.

Bugün saat 9.30’dan itibaren Bursa Adalet Sarayı önünde toplanmaya başlayan avukatlara  Sakarya Barosu Başkanı Av. Zafer Kazan da destek verdi. Saat 11.30 olduğunda “Duruşmalara girmiyoruz” pankartı arkasında yürüyüşe başlayan kortejde, Gemlikli Avukat İsmail İşel, temmuz ayında öldürülen Av. Özgür Aksoy’un fotoğrafını taşıdı.

“Tüm diktatörlüklerde sırmalı cübbeli hakimler görebilirsiniz”

500 dolayındaki avukat sloganlar atarak Kent Meydanı’na geldiğinde burada bir basın açıklaması yapan Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, geçtiğimiz 4 ayda Bursa’da 4 avukata silahlı saldırı gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Altun şöyle devam etti:

“Geçen hafta Avukat Ahmet Cem Fırat 3 ayrı yerinden bıçaklandı. İddia makamı şüpheliyi adli kontrol talebiyle mahkemeye sevk etti, bir de uzlaştırma talep etti. Bütün bunlar avukata karşı yapılan eylemlerde failleri cesaretlendirmek ve savunmanın direncini kırmaya çalışmaktır. Adliyeden buraya kadar haykırarak geldik. Savunma susarsa adalet ölecek çünkü. Dünyada bütün rejimlerde, krallıklarda, diktatörlüklerde sırmalı cübbeleriyle hakimler ve savcılar görebilirsiniz. Ama sadece ve sadece demokratik ülkelerde bağımsız savunma görebilirsiniz. Bu ülkede demokrasi için, hukukun üstünlüğü için en çok çaba sarf eden meslek gruplarından biriyiz.

İddia makamını empati yapmaya davet ediyoruz. Meslektaşlarımızın olayı içselleştirip şüphelilere müdafilik yapmaktan çekinmesi de bir haktır. Elbette ki onları savunacak bir avukatı barolar olarak görevlendireceğiz ancak sizler görevden çekinen, meslektaşını öldürüp, yaralayan faili savunmak istemeyen avukatı anlayacaksınız, anlamak zorundasınız. Onlar hakkında suç duyurusunda bulunmak sizin göreviniz değil, haddiniz değil. Bunu yapanlar asla bizim meslektaşımız olmayacak, olamayacaklar.”

Kısa bir konuşma yapan konuk Sakarya Barosu Başkanı Av. Zafer Kazan da, adaletin yaşaması için avukatın yaşaması gerektiğine vurgu yaptı.

Avukatların protesto eylemi, alkışlar ve aynı sloganlarla sona erdi.