Birilerine 35 bin lira maaş 'yetmezken': Yoksulluk sınırı 5 bin lirayı geçti!

Eylül ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 544, yoksulluk sınırı 5 bin 30 lira olarak hesaplandı.

Birilerine 35 bin lira maaş 'yetmezken': Yoksulluk sınırı 5 bin lirayı geçti!

Sermaye devletinin partisi AKP’nin lideri ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın maaşı 2018 Cumhurbaşkanlığı bütçesine göre 35 bin 295 liradan 39 bin 71 liraya yükseltilirken, milyonlarca emekçi için sefalet ücretleri altında yaşam koşulları her geçen gün daha da zorlaşıyor.

Türk-İş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı araştırması”nın eyim ayı sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, eylülde dört kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden “açlık sınırı” bin 544 lira olarak belirlendi.

Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen “yoksulluk sınırı” ise 5 bin 30 lira oldu.

Bekar bir çalışanın yaşama maliyetinin bin 927 lira 10 kuruş hesaplandığı eylülde, Ankara’da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 1,43 arttı.